Znani so trije superefinalisti natečaja

Znani so trije superefinalisti natečaja

Partnerja natečaja Mladi vinar Slovenije Vinski univerzum in Lidl Slovenija sta danes predstavila tri super finaliste, ki so se v posameznih kategorijah prijavljenih vin – rdeča, bela in peneča – odrezali najbolje. To so Sauvignon 2019 Simona Senekoviča, rdeči cuvee Don 2017 izpod rok Andreja Erzetiča in Penina pinela 2016, že lanskega finalista Klemna Čehovina.  

Strokovna ocenjevalna komisija je sicer skupaj ocenila 55 vzorcev vina. V kategoriji penečih vin so ocenjevali osem vzorcev, 30 prijavljenih vin je bilo belih in 16 rdečih vin. V finale se je uvrstilo devet vin, po tri iz vsake kategorije.

V letošnjem natečaju so sicer prevladovala sortna vina. »Presenetilo je tudi večje število vzorcev v primerjavi z lanskim letom,  vina pa so bila zelo dodelana, bolj sadna, sveža ali zrela. Večinoma so imela intenzivnejšo večplastno aromo, ki je bila  kompleksnejša in harmonična. Med super finalisti bo borba še zelo tesna, saj že ocene strokovne komisije nakazuje izredno izenačeno kakovost med najvišje vrednotenimi vzorci v posameznih kategorijah«, je povedala predsednica strokovne ocenjevalne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl.

Prvič bo o zmagovalcu odločal tudi glas ljudstva
Danes se začenja tudi glasovanje ljudstva,  pa smo ga zaradi ukrepov za zajezitev epidemije nekoliko prilagodili. K oddaji glasu smo tako povabili člane vinskega kluba Zgodbe o vinu. Dvanajst vinskih navdušencev, ki so jih izbrali v uredništvu Ovinu.si, bo vzorce vina prejelo na dom. Ocenjevanje bo potekalo od vse do 31. decembra 2020, glas ljudstva pa bo predstavljal 20 odstotkov končne ocene.

Absolutni zmagovalec natečaja Mladi vinar Slovenije 2020 bo znan sredi januarja, razkrili pa ga bomo na posebnem dogodku.  Lidl Slovenija bo zmagovalno vino umestil na svoje police predvidoma konec februarja.

Predstavitev superfinalistov

KLEMEN ČEHOVIN
Vina Čehovin
Vino: Penina pinela

Klemena Čehovina je za vinogradništvo in pridelavo vin navdušil oče. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, študij vinogradništva in vinarstva  pa je uspešno zaključil v Vipavi.  V vinarstvu vidi polno priložnosti, zato kot prihodnji mladi prevzemnik vinogradniške kmetije želi nadaljevati njen razvoj. Že lani se je s svojo Penino rose uvrstil med finaliste natečaja.

O vinu:
Penina pinela je zelo suha, pridelana po klasični metodi. V limonasto rumeni barvi se pnejo  neskončne verige mehurčkov. Cvetica je srednje izražena, prevladujejo sadne arome zelenega jabolka in citrusov. Okus je zelo sorten in igriv.

ANDREJ ERZETIČ
Vina Erzetič
Vino: Don (50% merlot, 50% cabernet sauvignon)

Andrej Erzetič je že od malega rastel skupaj z vinsko trto, s strastjo do vina in želje do uspeha. Na srednji kmetijski šoli se je naučil osnov kmetijstva, na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici pa se je usmeril v vinarstvo. Želja po še več znanja ga je peljala v Luksemburg, kjer je opravljal prakso in pridobil nove izkušnje iz kletarjenja. Leta 2016 je predstavil svoje prvo vino in sicer penino Sentio letnik 2012. Pri 25 letih je postal prevzemnik kmetije. Danes vodi celotno klet in ima še kopico idej, naslednje leto namreč prihaja nova linija vin Erzetič, ki pa naj za zdaj, pravi Andrej, ostane še skrivnost.

O vinu:
Andrejev rdeči cuvée je temne rubinasto rdeče barve. Bogato telo nakazuje mogočna cvetica s prevladujočim vonjem po rdečih sadežih, toda tudi nežno travnata in rahlo začinjena. V ustih se izkaže za širokogrudno vino močnih taninov, ki zorijo v zaupanja vredne podporne stebre alkoholno krepkega vina s še vedno živahno kislino. Na okusu spominja na marmelado iz temnih sadežev z dodatkom začimb (zelenega popra) in vrtnih zelišč. V mineralnem pookusu prihaja do izraza zmerna pikantnost, čeprav so v samem odhodu prisotne dimne note.

SIMON SENEKOVIČ
Vinogradniška kmetija Senekovič
Vino: Sauvignon

Simon prihaja z vinogradniške kmetije Senekovič,  iz vinorodnega kraja Jakobski Dol v Mariborskem vinorodnem podokolišu. Navdušuje se nad novostmi v pridelavi in predelavi grozdja in zato redno spremlja najnovejša dogajanja. Leta 2016 se je že kot dijak skupaj s sošolcem udeležil  vinogradniškega tekmovanja v 11th EUROPEAN Wine championship v Švici, izkušnje pa si je nabiral tudi med prakso v Srednji sadjarski in vinogradniški šoli Silberberg v Avstriji in pri slovenskemu vinarju Danilu Steyerju (Hiša Dišečega Traminca).

Simon se je že pomeril v eni prejšnjih sezon natečaja, ko je skupaj s študentsko ekipo  Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, prejel nagrado za najbolj inovativni pristop v pridelavi vina.

O vinu:
Njegov Sauvignon je svetlo rumene barce z zelenkastim pridihom. Deluje živahno in sijoče. Takoj zaznamo odkritost znane sortne arome. Prijeten rastlinski značaj spremlja pestre okuse, ki so v ravnotežju z bogatim ekstraktom in aromatskim potencialom vina. Obstojnost arome se kaže v trajanju in kaže visoko kakovost vina.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.