ZNANI SO FINALISTI NATEČAJA LIDLOV MLADI VINAR

ZNANI SO FINALISTI NATEČAJA LIDLOV MLADI VINAR

Lidl Slovenija in Slovenski festival vin sta razglasila finaliste natečaja Lidlov mladi vinar. Na natečaj so mladi perspektivni vinarji letos prijavili več kot 35 vin. Strokovna ocenjevalna komisija je v finale natečaja uvrstila štiri vina (dve beli in dve rdeči vini), ki se bodo predstavila na Slovenskem festivalu vin v salonu Lidlov mladi vinar. Finalna vina bodo od 15. novembra 2018 na prodaj v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.

PETER GÖNC
Gönc Winery
Vino: Sivi pinot

Peter Gönc se je po končani gimnaziji na Ptuju najprej podal v ekonomske vode in, kot sam pravi, svojo strast do vinarstva prepoznal relativno pozno. Leta 2014 je pridelal svoj prvi letnik vina, postal mladi prevzemnik kmetije in s tem jasno pokazal resnost do poklica vinarja. Sedaj strmi novim ciljem naproti in si nadvse želi pustiti tudi svoj pečat na Slovenskem in svetovnem vinskem trgu.

O vinu: Navdušenje sivega pinota v steklenici se prične z njegovo polnostjo vonja, rose barve nežnih cvetnih odtenkov in eksplozije okusov v ustih. Nežna cvetica, ki spominja na tropsko sadje se nadaljuje v robustni eleganci kremastega okusa. Vse z enim samim namenom; preprostemu užitku vseh čutov.


Peter Gönc: »Zelo rad postavljam stvari na glavo in se ne držim smernic klasičnega vinarstva. Veseli me, da so to prepoznali tudi v Lidlu Slovenija in mi dali priložnost, da mladi vinarji končno pokažemo, kaj je novega na trgu; predvsem pa, da je prišel čas za spremembo generacije v vinarstvu. Čas, da se pokažejo novi trendi in stili vinskega designa«.   

ŠPELA ŠTOKELJ
Posestvo Štokelj
Vino: Pinela

Špela Štokelj je diplomirana inženirka krajinske arhitekture, ki je že pri šestnajstih letih opravila degustacijski tečaj in pridobila naziv Sommelier 1. stopnje.  V letu 2014 je opravljala poslanstvo 18. Vinske kraljice Slovenije, pri čemer je skozi srečanja s številnimi vinarji iz celotne Slovenije pridobila vpogled v panogo vinogradništva. Leta 2017 je postala tudi mlada prevzemnica kmetije in si za prihodnost zadala predvsem nadaljevanje in razvijanje tradicije pridelave vina na družinskem posestvu.

O vinu: Pinela je avtohtona sorta vinske trte, iz katere nastaja sveže, mladostno in nežno vino. Prevladujejo primarne sadne arome kontinentalnega sadja z nekaj eksotike citrusov in pasijonke. V ustih je okusna, mineralna, živahna in zelo karakterna.

 
Špela Štokelj: »Nadvse cenim priložnost in ponujeno izkušnjo, da lahko sodelujem s tako velikim trgovcem kot je Lidl Slovenija, ki mi pri prvih korakih poslovnega sodelovanja prijazno pomaga. Na Slovenskem festivalu vin želim še posebej izpostaviti prisotnost nove, mlade generacije vinarjev, ki se s svojimi avtorskimi vini počasi uveljavljamo na slovenski vinski sceni«.

MARTIN ERZETIČ
ČARGA 1767
Vino: Merlot

Martin Erzetič je svojo strast do vinogradništva začrtal že ob koncu kmetijske srednje šole s pripravo ‘medene penine’, ki ji je za drugo fermentacijo namenil liker z akacijevim medom. Svoje znanje je uspešno prenašal v prakso in si pridobival veliko znanja preko praktičnega usposabljanja na eni izmed italijanskih ekoloških kmetij. Prva vina z njegovim odtisom so začela nastajati leta 2011, ko je nastala tudi prva zvrst ‘Re:Bullion’, mlad ‘upornik’ z navojnim zamaškom proti klasični pluti.

O vinu: Gosto vino Merlot z barvo zrele rdeče češnje, ki nas popelje v aromo češnje in ribeza ter drugega zrelega jagodičevja in nežnih marmeladnih not, zaokroženo s prijetnimi lesenimi zaznavami.


Foto: Jure Makovec / Finance

Martin Erzetič: »Dobra dozorelost grozdja, temu primerna vinifikacija ter zorenje v kleti so temelj do dobrega vina, ki lahko vsekakor prepriča marsikoga. Vstop v trgovsko verigo Lidl Slovenija zame predstavlja lep dosežek in predvsem priložnost za doseg novih strank«.

JAKOB BIZJAK
Domačija Bizjak
Vino: Cabernet sauvignon

Najmlajši finalist Jakob Bizjak je svoje znanje pridobival na Biotehniški šoli, kjer je v sklopu projektne naloge pripravil njihovo prepoznavno penino iz rebule. Ker ga je že od malih nog veselilo delo v vinarstvu, se je vpisal na Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki jo trenutno uspešno dokončuje. Ob tem pa si želi prihodnost domačije Bizjak graditi predvsem na rebuli, saj je ta sinonim Goriških Brd in tako odsev briške zemlje ter ponos regije.

O vinu: Cabernet sauvignon je rdeče vino rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Pri njem lahko zaznamo vonje, ki spominjajo na zrele gozdne sadeže in zeleno papriko. Vino je sveže, rahlo tanično in z lepim, dolgim pookusom.

Jakob Bizjak: »Slovenija je država z dolgoletno vinsko tradicijo, zato mi predstavitev vina Lidlovim kupcem predstavlja enkratno poslovno priložnost in večjo prepoznavnost, ki jo mladi vinarji vsekakor potrebujemo. Menim, da naš cabernet sauvignon, očara predvsem z intenzivno rubinasto rdečo barvo, sadnim vonjem in prefinjenim okusom«.

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.