Zgodovina

Zgodovina

Projekt Mladi vinar Slovenije v letu 2022 obeležuje 10. obletnico delovanja. V prvih letih se je projekt, znan še pod imenom Lidlov mladi vinar, vključeval predvsem študente vinogradništva in vinarstva, saj smo jih želeli spodbuditi, da se preizkusijo v pridelavi lastnega vina. V sedmih letih obstoja študentskega dela projekta je v njem sodelovalo prek 100 študentov Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Leta 2017 sta partnerja projekta Lidl Slovenija in Radostne prireditve, organizator Vinskega univerzuma, natečaj nadgradila in poleg študentskih ekip k sodelovanju povabila še perspektivne mlade vinarje, ki že pridelujejo svoje vino. Na natečaj se je že v prvem letu odzvalo okoli 50 mladih vinarjev.

V letu 2017 sta partnerja projekta Lidl Slovenija in Radostne prireditve natečaj nadgradila in poleg študentskih ekip k sodelovanju povabila še perspektivne mlade vinarje, ki že pridelujejo svoje vino. Na natečaj se je že v prvem letu odzvalo okoli 50 mladih vinarjev. Do danes je kar nekaj slovenskih perspektivnih mladih vinarjev imelo edinstveno priložnost svoja vina predstaviti v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji: Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž je prepričal z vinom avtohtone slovenske sorte zelen, dvakratni zmagovalec natečaja Martin Erzetič je strokovno komisijo enkrat prepričal s svojim merlotom, drugič pa z rdečim cuvéejem, lanski zmagovalec natečaja pa je postal Jakob Bizjak s svojim chardonnayjem.

Lidlov mladi vinar 2021

Leta 2021 je strokovna komisija najboljšega mladega vinarja izbirala med skoraj 30 prijavljenimi vini. Absolutni zmagovalec natečaja je med superfinalisti postal Jakob Bizjak, ki je prepričal s svojim vinom chardonnay.

Preberite več o finalistih in zmagovalcu.


Lidlov mladi vinar 2020

Leto 2020 je projekt zaznamovala visoka udeležba mladih vinarjev, saj se za naslov najboljšega pomerilo kar 54 vin 36 vinarjev. Strokovna komisija je bila nad prejetimi vzorci navdušena in bitka za končnega zmagovalca je bila zelo tesna. Naziv mladega vinarja za leto je 2020 prejel Andrej Erzetič z rdečim cuvéejem Don 2017.

Preberite več o superfinalistih in zmagovalcu.


Lidlov mladi vinar 2019

V letu 2019 je na natečaju Lidlov mladi vinar sodelovalo 34 mladih vinark in vinarjev in pet študentskih ekip. Absolutni zmagovalec je po oceni strokovne komisije že drugo leto zapored postal Martin Erzetič (Čarga 1767) z vinom merlot, v študentskem delu natečaja pa je slavila ekipa Fuzija Rosé z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Preberite več o finalistih in zmagovalcu.


Lidlov mladi vinar 2018

V letu 2018 so na natečaju sodelovale tri ekipe: Zelenci, Levant in Vinogradniki 2018. S klikom na imena skupin lahko preberete njihove dnevniške zapiske, nekaj naključnih fotoutrinkov pa si oglejte v spodnji galeriji.

Med perspektivnimi mladi vinarji pa so se med finaliste uvrstili Peter Gönc iz Gönc Winery s sivim pinotom, Jakob Bizjak iz Domačije Bizjak s cabernet sauvignonom ter  mlada vinarka Špela Štokelj iz Posestva Štokelj z vinom pinela in Martin Erzetič (Čarga 1767) z vinom merlot. Martin Erzetič je postal tudi absolutni zmagovalec natečaja.


Lidlov mladi vinar 2017

V študentskem delu natečaja Lidlov mladi vinar 2017 je sodelovala ekipa Lanthierijeva burja iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Poglejte njihovo predstavitev ali preberite dnevniške zapiske.

V letu 2017 smo prvič izbirali tudi perspektivne mlade slovenske vinarje, ki že pridelujejo svoje vino. Med skoraj 50 prijavljenimi vinarji je zmagovalec natečaja postal Jernej Žorž iz vinske kleti Žorž. Več o zmagovalcu in finalistih preberite tukaj.


Lidlov mladi vinar 2016

Leta 2016 je na natečaju sodelovalo šest ekip, in sicer iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Naziv zmagovalcev so si prislužili študentje ekipe Kaplja do roba, ki je pridelala vino sorte rebula. Člane strokovne komisije je prav ta ekipa prepričala s kakovostjo in predanim delom pri pridelavi vina ter s pravo mero kreativnosti in inovativnosti pri pripravi svoje vinarske zgodbe.

Dnevniški zapisi ekip


Lidlov mladi vinar 2015

V letu 2015 je med štirimi sodelujočimi ekipami iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici slavila ekipa Lanthierijeve zvezde iz Vipave. Ekipa je pridelala vino sorte zelen, med vsemi ekipami pa so pokazali največ skrbnosti in kakovosti pri pridelavi mladega vina ter izbrali najbolj učinkovite trženske in komunikacijske prijeme pri zgodbi o vinu.

Dnevniški zapisi ekip


Lidlov mladi vinar 2014

V tekmovalnem delu natečaja Lidlov mladi vinar sta se pomerili dve ekipi Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, z raziskovlanim delom pa so se jim prvič pridružili študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Zmagovalka natečaja je postala ekipa Nadvojvoda, ki je pridelala mlado vino sauvignon, ekipa iz Vipave se je preizkušala v alternativnih tehnologijah pridelave vine na domačih primorskih sortah vina.

Dnevniški zapisi ekip


Lidlov mladi vinar 2013

V prvem letu natečaja so sodelovale tri ekipe Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Nadele so si ime Nadvojvoda, Mladi princ in Grofje Meranski. Lento najboljših je prejela ekipa Grofje Meranski.

Dnevniški zapiski ekip

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.