Zatresli smo brajde

Zatresli smo brajde

IMG_1107


Še zadnje vroče dni pred ohladitvijo smo izkoristili za obisk našega vinograda. Že zgodaj zjutraj smo se odpravili iz Ljubljane proti Novi Gorici, kjer si naša fakulteta lasti 2,5 ha vinograda. Tokrat smo se tudi prvič zbrali skupaj kot celotna ekipa, pridružila pa se nam je tudi mentorica prof. dr. Tatjana Košmerl in konkurenčna ekipa naše fakultete – Rebolucija. Na posestvu nas je pričakal oskrbovalec vinograda, ki nam je vinograd na kratko predstavil ter pokazal pravilno vršičkanje in redčenje grozdja za kordonsko gojitveno obliko. Za večino je bila to prva izkušnja z vršičkanjem in redčenjem, smo pa zato bolj ”gledali pod prste” en drugemu, na koncu pa smo bili z delom več kot zadovoljni.

page1
Delo v vinogradu

Po končanem delu smo si, kot se za bodoče vinarje tudi spodobi, ogledali manjšo klet fakultete. Med ogledom arhiva smo naleteli tudi na starejša vina, zato smo se odločili, da je to super priložnost za degustacijo. Najprej smo odprli rdeče vino barbera, letnik 1996, ki nas je presenetil s svojo izrazito opečnato barvo in zelo visoko alkoholno stopnjo, ki je v ustih še vedno delovala zelo pekoče. Vonj se je po večkratnem zračenju lepo odpiral, zaznali smo predvsem note višnjevega žganja.

Ker ena ni nobena, smo odprli še eno buteljko, tokrat sorto chardonnay, letnik 2001. Že ob prvih kapljicah vina smo opazili izrazito jantarno barvo, presenetilo pa nas je predvsem to, da vino ni kazalo še nobenih znakov oksidiranosti. Na vonju smo najprej zaznali intenziven vonj cvetličnega medu, v ozadju pa se je že kazala nota suhe slive. Vino je imelo kar 15 vol. % alkohola, vendar pa ta v ustih ni deloval moteče pekoče. Z leti je prišlo do esterifikacije etanola z ostalimi spojinami v vinu, zato je vino v ustih delovali zaokroženo.

2
Vino chardonnay, letnik 2001

Očitno smo se imeli zelo lepo, saj je bilo dneva kaj hitro konec. Med čakanjem, da naše grozdje dozori pa ne bomo sedeli praznih rok. Čas bomo izkoristili predvsem za iskanje informacij o sorti rebula in pravilni pripravi našega vina.

IMG_1117
Skupinska slika

Pozdravček do naslednjič :)

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.