Zakaj vino, zakaj rebula?

Zakaj vino, zakaj rebula?

Leta nazaj so pisci omenjali, da so Rebule v Istri rjavkaste, oksidirane, torej nikakršne. Ampak kmalu, ko ugotoviš, da jih kar nekaj odstopa od takega opisa, dobijo novo, veliko boljšo in drugačno noto. V preteklosti se je za Rebulo držal opis množičnega vina za delavce. Le kako naj bomo ‘in’? Avantura s sorto rebula? Ko je večina potošnikov za barike, smo mi za kvevre. Ko glina končno zmaga, se mi odločimo za betonske cisterne. Naredimo tako, da je na začetku videti, kot da se stinjamo z večino, potem pa na koncu prebijemo led s tako ugankarsko, da se spet ne ve, za čem stojimo. Pri rebuli želimo spoznati, ali moramo res dosti vnaprej vedeti, da jo kupec spozna za modno, všečno in trendovsko?

Okusili smo paleto rebul, jih skupinsko opisali in si ob tem zastavili različna vprašanja. Razmišljali smo o samih vinih, čim manj o pridelovalcih in rastiščih. Brez obojih tako ali tako ne bi bilo ničesar. Slovenija je mali pridelovalec. Trg pa svetoven. Prej boš uspel z nečim, kar je od tu… In od tega nam je rebula najbolj všeč. Bistvo ‘vinožitja’ ni toliko o vednosti o vinu, v poznavalstvu, temveč o tem, kar si o njem osebno mislimo. Rebula nam je dala misliti…

 

14489504_10207328611162113_1967979959_o

14522282_10207328619362318_612735044_o

 

” Vesela sem, da bo prvo vino, ki ga bom pomagala pridelati, iz sorte ‘Rebula’. Cenim jo, ker na območju Goriških brd raste že od 13. stoletja dalje – zame je to skoraj tako, kot bi bila ‘naša’. Prav zaradi dolge tradicije je dobra sopotnica slovenskim jedem, ki jih z veseljem pripravljam.”

– Saga

” Rebula daje vino z mnogo heterogenosti. Je sveže, mineralno in okusno vino s prijetno kislino. Po vonju je sveže in sadno. Barva rebule je slamnato rumene z zelenkastmi odsevi, včasih so opazni mehurčki oglijikovega dioksida. Meni osebno je rebula všeč zaradi svežine, ki jo okusimo ob degustiranju. ”

– David

” Avtohtona sorta Brd, ki je doživela razcvet v zadnjih 15-ih letih. Rebula je sveža, aromatična, mineralna in lahkotna. Rebula je kot univerzalna sorta za vse stile vina. Rebula po mojem mnenju izraža mladostnost, lastnost, ki obudi čute, oblije brbončice ter sproži dotok sline- še en kozarček Avanture prosim. ”

– Klavdija

” Ko smo izbirali sorto, s katero bi se predstavili na natečaju smo se najbolj poistovetili s sorto rebula. Se sprašuješ zakaj? Rebula na račun prijetne sadne arome in ravno prav izražene kisline izraža mladost, iskrivost in svežino… in te lastnosti opišejo tudi nas, Avanturo. ”

– Saša

” Zakaj sorta Rebula? Za njo smo se odločili, ker menimo, da je to sorta, ki nas najbolje opiše. Je avtohtona sorta iz katere se pridela sveže, sadno in mineralno vino zlato rumene barve. Je osvežujoča in nepozabna, kot naša avantura.”

– Luka

14488842_10207328647883031_1376286572_o

In ne pozabi, skupini Avantura lahko slediš tudi na drugih socialnih omrežjih:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/vinoavantura/?fref=ts

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/vinoavantura/?hl=en

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.