
Zadnje bitke pred trgatvijo
Če ste mislili, da je avgust mesec, ko lahko vinogradniki sede čakamo na dozorelost grozdja, to zagotovo ne drži. Ravno proti koncu poletja se začnejo nove težave, predvsem z boleznimi vinske trte.
Glavni razlog za razvoj bolezni tiči v vremenu – trto namreč najpogosteje napadejo glive, ravno zato, ker sta toplo in vlažno vreme idealen pogoj za njihov razvoj.
In glede na to, da na vreme žal ne moremo vplivati, se je s temi boleznimi potrebno spopasti in jih čim prej zatreti.
Zakaj je pa to pravzaprav tako pomembno?
1. Če ob trgatvi poberemo grozdje, ki je okuženo, bomo pri pridelavi vina imeli velike težave, pogosto se vonja in okusa sploh ne da več popravit.
2. Če se v vinogradu razvije bolezen in ne ukrepamo pravočasno ali dovolj učinkovito, se pogosto razvijejo še druge bolezni, zaradi katerih lahko ostanemo tudi brez celotnega pridelka.
3. Če začnemo bolezni zatirati prepozno, se lahko zgodi, da se škropivo ne uspe razgraditi do trgatve in ostane v grozdju (posledično tudi v moštu in vinu), kar je prepovedano.
Da bi lažje razumeli škodo, ki jo povzročajo glive, vam bomo v nadaljevanju na kratko predstavili dve bolezni, katerima se je skoraj nemogoče izogniti.
PERONOSPORA VINSKE TRTE
– najpogostejša bolezen v slovenskih vinogradih
– napada v toplem in deževnem vremenu
– prve okužbe se pojavijo v drugi polovici maja – rumenkasti oljni madeži na listih, nato plesna prevleka
– uniči vse zelene dele vinske trte, največjo škodo naredi na grozdju in listih
PEPELASTA PLESEN VINSKE TRTE – OIDIJ
– po navadi se najprej pojavi na poganjkih (zgodnji oidij)
– okuženi mladi listi se začnejo kodrati, sušiti in na koncu odpadejo
– največ škode povzroči, kadar se razširi po grozdju (pozni oidij)
– v poznem poletju na listih nastanejo velike rdeče-rjave ali rumene pege, mlade jagode otrdijo in se posušijo
– pri bolj zrelih jagodah pa gliva zavira rast povrhnjice, zaradi pritiska jagoda poči
– nato se pojavi gniloba (vlažno vreme), ki se širi še na zdrave jagode
Radi bi dodali samo še to, da sta ti dve glivi le majhen košček v mozaiku vseh bolezni in škodljivcev, s katerimi se srečujemo.
Zraven tega je zdaj zadnji čas za defoliacijo (odstranjevanje listov v coni grozdja), s čimer stanjšamo listno steno in omogočimo grozdnim jagodam več svetlobe za lažje dozorevanje.
Dela je še ogromno, zato hitimo nazaj v vinograd in se ponovno oglasimo, ko premagamo vse bitke, da ohranimo grozdje zdravo.
Medtem nas pa lahko spremljate na družabnih omrežjih:
Facebook https://www.facebook.com/Trijemusketirjizmeranovega/
Instagram https://www.instagram.com/trijemusketirjizmeranovega/