V iskanju »outsiderjev«

V iskanju »outsiderjev«

Bil je četrtek, 27. avgusta 2015, ko smo se člani obeh ekip Biotehniške fakultete ponovno odpravili na Primorsko. V sončnem vinogradu nas je tokrat sprejel prof. dr. Denis Rusjan, ki nam je posredoval napotke za delo in nam dal kar nekaj koristnih nasvetov glede nadaljnje pridelave mošta in kasneje tudi mladega vina.

Ampelografski vrt Kromberk

Za kakovost vina so zelo pomembni postopki oziroma ukrepi, ki jih opravimo v vinogradu, zato smo s pomočjo profesorja odstranjevali nefunkcionalne liste na trti ter iskali t.i. »outsiderje«, ali odvečne, z gnilobo načete grozde. Ob prejšnjem obisku smo imeli degustacijo vina, včeraj smo pa še kot pravi vinogradniki in vinarji glede na senzorično analizo grozdnih jagod ocenili zrelost grozdja. Preverili smo, kakšne barve so peške in ugotovili, da so še dokaj zelene barve. To pomeni, da je grozdje še nezrelo, kar smo okusili tudi v ustih, saj se je po njih razlezel grenek in trpek okus, katerega si v vinu ne želimo v preveliki meri. Ugotavljali smo tudi trdoto jagodne kožice in ocenili, da je kožica še pretrda, saj smo jo morali dolgo žvečiti.  Odvisno od lege grozda so nekatere jagode slajše, vendar še vedno prevladujejo kisline nad sladkorji.

Po okušanju jagod sorte ‘Rebula’ nam je profesor razkazal preostali vinograd, kjer se nahaja t.i. genska banka žlahtne vinske trte. Ta obsega približno 60 različnih sort, med katerimi so znane in manj znane primorske sorte. Vse smo seveda pokusili in izvedeli marsikaj tudi o značilnostih posamezne sorte. Sprehodili smo se tudi čez del vinograda, kjer najdemo različne sorte vinske trte za pridelavo namiznega grozdja. Čeprav smo od vsega pokušenega grozdja že občutili sitost, se vseeno nismo mogli odreči še pokušnji tega.

Soncu nastavljajoči se grozdi

Ker se trgatev bliža, smo vzeli vzorce grozdov iz različnih leg, da smo pridobili reprezentativen vzorec. Vzorce smo prenesli v naš laboratorij na fakulteti, kjer smo določili vsebnost sladkorjev in kislin. Izkazalo se je, da je grozdje na različnih legah tudi različno dozorelo, zato mu bomo morali še dati nekaj časa. Zaenkrat ima grozdje sladkorno stopnjo 71 °Oe, kar je zadovoljivo. Ker se v nadaljnjih dneh obeta veliko sonca, nas ne skrbi, da grozdje ne bi lepo dozorevalo še naprej.

Anja z vzorcem
Prešanje jagod …
… in stiskanje grozdnega soka

Naslednji glas bo prišel od nas najbrž šele po končani trgatvi. Do takrat pa vam pošiljamo lepe pozdrave!

Ekipa Rebolucija

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.