Uspelo nam je!

Uspelo nam je!

»Jesen vroča, a zlata, bogata
in grozdek sladak in zrel.
Odmeva glas klopotcev,
trgačev vrisk vesel in smel.

Je trsek z ljubeznijo obran,
kletarja skrbno delo čaka.
Vse leto trud le ni bil zaman,
to nam vrnila trtica je vsaka.«

(VIR: http://www.lokalno.si/2011/09/17/67347/zgodba/Vasa_pesem_Od_trgatve_do_vina/)

 

 

Živijo!

Pa nam je uspelo… kot prvo nam je uspelo napisati prvi blog, ki ga ravnokar berete. Do danes je ekipa Lanthierijeva Burja opravila kar nekaj del. No ne bomo prehitevali in gremo lepo počasi od začetka.

Najprej naj vam razložimo kako je prišlo do tega da je ekipa sploh nastala. Matic in Andrej sta zagrizena vinogradnika, Polona se najbolj zanima za varstvo vinske trte, Julija in Natallia pa sta prišli iz velikih tujih mest. Ekipo je kot prvo združila želja po novem znanju in želja do dela. Kako pa je nastalo ime ekipe? Burja prikazuje vremenski pojav ki je zelo značilen za Vipavo, iz kjer ekipa prihaja. Lanthieri pa je dvorec v Vipavi, kjer ima sedež Visoka šola za Vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

 

Ekipa Lanthierijeva burja se je podala v univerzitetni vinograd v Mančah 21.7.2017. Odšli smo opravljati zelena dela. Kljub soncu in visokim temperaturam je ekipi uspelo dela dokončati.

 

25.8.2017 smo se Andrej, Polona, Julija in Natallia podali spet v vinograd, tokrat pa smo šli po vzorce jagod za merjenje sladkorja in kislin. Teste smo opravili v univerzitetnem laboratoriju pod vodstvom mentorja Marko Lesica. Nad rezultati smo bili precej zadovoljni. Vendar smo se odločili da bomo v roku enega tedna merjenje ponovili. In smo ga. Drugo merjenje je bilo opravljeno 4.9.2017 opravila sta ga Matic in Julija.

 

DEŽ, DEŽ, DEŽ, DEŽ…….

Vendar nam je USPELO!

Trgatev je uspela, in sicer v sredo 14.9.2017 se je sonce končno pokazalo in dalo zeleno luč in sorti Zelen in Pinela sta bili pobrani in prepeljani v prostore Trsnice Vrhpolje in mikro-vinifikacijsko klet Selekcijsko trsničarskega središča Kmetijsko Gozdarskega zavoda Nova Gorica v Vrhpolju, tam pa se je za ekipo začela preizkušnja.

 

V četrtek, se  je kot prvo opravilo pecljanje, nato drozganje in na koncu še prešanje.

V petek pa je sledil še razsluz in zagon fermentacije, potekala bo 14 dni pod budnim očesom ekipe in mentorjev.

 

 

Danes poteka fermentacija že četrti dan. Zdaj pa moramo počakati na konec le te, da nadaljujemo z delom. Do takrat vas ekipa Lanthierijeva burja lepo pozdravlja!

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.