Trgatev najlepši čas v letu
Prišel je najlepši čas v letu in z njim trgatev. Izbira časa trgatve je za vinarja ena najpomembnejših odločitev v letu, kajti le z zdravim in zrelim grozdjem lahko pridelamo odlično vino. Po senzorični in laboratorijski ( sladkorji in skupne kisline) oceni grozdja smo skupaj določili čas za trgatev. Trgatve je potekala v sončnem vremenu in ob burji, ki jo bomo zagotovo začutili v naši steklenici. Grozdje smo potrgali ob zgodnjih urah, da se ni segrelo, ter ga hitro prepeljali v hladilnico. Grozdje smo razpecljajli, zrdrozgali in ga hladno macerirali. Po hladni maceraciji pa smo samotok prečrpali v cisterno in ga žveplali. Mošt smo pustili do naslednjega dne da se je samozbistril.
Naslednji dan po 24 urah smo mošt razsluzili. Mošt vsebuje delce jagodnih kožic, pečk, primesi zemlje, ostanke škropiv in podobno. To je vsa nesnaga, ki se po žveplanju usede na dno cisterne zato je takšen mošt potrebno razsluziti in odstranit usedlino. Cisterno preden vrnemo razsluzan mošt nazaj ponovno higienično operemo, da ne nastanejo bakterije. Ker pa ob tem odstranimo tudi precejšnji delež kvasov, v mošt dodamo hrano in kvasovke, da mošt začne svojo fermentacijo (začne se alkoholno vrenje ). V času fermentacije nas čaka vsako dnevno opazovanje mošta in merjenje sladkorja. Z opazovanjem ugotavljamo, da v moštu poteka alkoholno vrenje brez napak in da se sladokrji nižajo. Kar kmalu pa se bo mošt spremenil v vino.