
Trgatev – ekipa MLADI PRINC
Trgatev je zares prav poseben dogodek za vinogradnika! Tudi našo ekipo je na čudovito sončno jutro pot ponovno ponesla med vinogradniške hribe na Meranovem.
Lepo po vrsti grozd za grozdom, trto za trto, po hribu navzdol smo trgali naš pridelek. Grozdje je lepo, primerno zrelo s čudovito aromo, ki je značilna za sorto ´sauvignon´. Sledi transport zabojev do mlina, kjer smo opravili peclanje in nato jagodno drozgo stisnili v preši.
Že čez nekaj trenutkov so nas razveselile prve kapljice jagodnega soka. Tukaj so se zaključila naša vinogradniška dela, sedaj je naša naloga, da z ustrezno nego pridelamo kakovostno vino.
Sok smo nato natočili v vinske posode. Po preteku približno 24 ur je potrebno opraviti razsluz vinskega soka. To pomeni, da smo sok previdno pretočili z droži, ki so se čez noč posedle na dno posode. Zbistrenemu jagodnemu soku smo nato lahko dodali vreli mošt ali pa kvasovke in s tem sprožili proces alkoholne fermentacije oz. vrenja.
Jesen že kaže svoje čare, mi – mladi bodoči vinogradniki – pa se bomo potrudili, da bomo do praznika
Sv. Martina pridelali kvalitetno mlado vino.