
To, kar vemo, je kapljica in to česar še ne vemo, je morje.

LOKACIJA. Vinograd za katerega del pridno skrbimo to poletje in če lahko dodamo, star polnih 42 let, se nahaja pri Novi Gorici in spada v 2100 hektarov obsegajoč vinorodni okoliš Vipavska dolina. Ampelografski vrt Kromberk, obsega 4 ha zemljišča in preko 100 sort žlahtne vinske trte z različnimi podlagami. Skupinsko smo izbrali rebulo, tipično primorsko sorto, ki jo bomo negovali vse do tiste žlahtne kapljice, ki bo stekla po vašem grlu in v vas vzbudila željo, po še.

SPLOŠNO O REBULI. RIBOLLA GIALLA. RIBOLLA BIANCA. RUMENA REBULA. ZELENA REBULA. GERGANJA. Kot je večini že znano, gre za belo sorto vinske trte in je od vseh starih domačih sort v Sloveniji verjetno tudi najbolj razširjena. Spada v zahodnoevropsko skupino sort Proles occidentalis. Prvi zapisi o rebuli so iz Italije, iz okolice Vicenze in Verone, prvotno pa naj bi izvirala iz Grčije. Ime naj bi izhajalo iz dejstva, da je vino sorte rebula nekoliko bogatejše z jabolčno kislino, ki se v spontanem biološkem razkisu spomladi razgradi, pri čemer nastane ogljikov dioksid in se zdi, da rebula ponovno vre (re-boiling). Pri klasični pridelavi rebule je bilo včasih opaziti obroč pene v kozarcu – kot znamenje razkisa.
ROZGA. Progasta, bledo rumenkaste barve in temno pikčasta.
LIST. Srednje velik, cel ali tridelen, s plitkimi gornjimi stranskimi sinusi in svetlo zelene barve.

GROZD in JAGODA. Je srednje velik do velik, valjast in nabit. Jagoda debela, okrogla in pokrita z oprhom (=meglica). Jagodna kožica je debela.
BUJNOST in ČAS DOZOREVANJA. Trta je srednje bujna in rodi srednje pozno.
GOJITVENA OBLIKA. V vinogradu za katerega skrbimo, gre v večini za nizko gojitveno obliko, za primerjavo pa imamo tudi nekaj trt z visoko kordonsko gojitveno obliko.
Mi pridno skrbimo za naše trte in spremljamo njihov razvoj. Samo kratek čas nas loči od praznika, ki se ga že nestrpno veselimo. Več pa v naslednji objavi! Se beremo ;)