To, kar vemo, je kapljica in to česar še ne vemo, je morje.

To, kar vemo, je kapljica in to česar še ne vemo, je morje.

 

IMG_0484
Kromberk

 

LOKACIJA. Vinograd za katerega del pridno skrbimo to poletje in če lahko dodamo, star polnih 42 let, se nahaja pri Novi Gorici in spada v 2100 hektarov obsegajoč vinorodni okoliš Vipavska dolina. Ampelografski vrt Kromberk, obsega 4 ha zemljišča in preko 100 sort žlahtne vinske trte z različnimi podlagami. Skupinsko smo izbrali rebulo, tipično primorsko sorto, ki jo bomo negovali vse do tiste žlahtne kapljice, ki bo stekla po vašem grlu in v vas vzbudila željo, po še.

IMG_0483
nizka gojitvena oblika

SPLOŠNO O REBULI. RIBOLLA GIALLA. RIBOLLA BIANCA. RUMENA REBULA. ZELENA REBULA. GERGANJA. Kot je večini že znano, gre za belo sorto vinske trte in je od vseh starih domačih sort v Sloveniji verjetno tudi najbolj razširjena. Spada v zahodnoevropsko skupino sort Proles occidentalis. Prvi zapisi o rebuli so iz Italije, iz okolice Vicenze in Verone, prvotno pa naj bi izvirala iz Grčije. Ime naj bi izhajalo iz dejstva, da je vino sorte rebula nekoliko bogatejše z jabolčno kislino, ki se v spontanem biološkem razkisu spomladi razgradi, pri čemer nastane ogljikov dioksid in se zdi, da rebula ponovno vre (re-boiling). Pri klasični pridelavi rebule je bilo včasih opaziti obroč pene v kozarcu – kot znamenje razkisa.

ROZGA. Progasta, bledo rumenkaste barve in temno pikčasta.

LIST. Srednje velik, cel ali tridelen, s plitkimi gornjimi stranskimi sinusi in svetlo zelene barve.

IMG_0485
grozd rebule in dobro viden oprh na jagodah

GROZD in JAGODA. Je srednje velik do velik, valjast in nabit. Jagoda debela, okrogla in pokrita z oprhom (=meglica). Jagodna kožica je debela.

BUJNOST in ČAS DOZOREVANJA. Trta je srednje bujna in rodi srednje pozno.

GOJITVENA OBLIKA. V vinogradu za katerega skrbimo, gre v večini za nizko gojitveno obliko, za primerjavo pa imamo tudi nekaj trt z  visoko kordonsko gojitveno obliko.

Mi pridno skrbimo za naše trte in spremljamo njihov razvoj. Samo kratek čas nas loči od praznika, ki se ga že nestrpno veselimo. Več pa v naslednji objavi! Se beremo ;)

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.