Ta veseli dan ali prešanje!

Ta veseli dan ali prešanje!

Prebudili smo se v hladno in sprva megleno jutro, a kaj kmalu se je pokazalo sonce in nam je postalo toplo. Pa ne samo zaradi sonca, pač pa tudi zaradi dela. Grozdje je bilo hladno, zjutraj je bilo na Meranovem samo 5°C, zato smo ga hitro zmetali v prešo.

dsc_0494
Še grozdje je zeblo.

Po grozdju smo polili pektolitične encime, zaradi katerih bo bistrenje v cisterni hitrejše pa še ekstrakcija arom je boljša kot brez encimov. V prešo smo dodali žveplo in askorbinsko kislino, da smo čim bolj preprečili oksidacijo mošta.

dsc_0426
Priprava encimov.

Sledilo je stiskanje grozdja in polnjenje v cisterne.

dsc_0513
Lepo teče, lepo.
dsc_0584
Prelivanje v cisterne.

Naprešali smo več kot dovolj sauvignona, ki se bo v naslednjem dnevu zbistril, šele nato pa se resno delo v kleti začne.

O napredku našega mošta vas bomo sproti obveščali.

Na zdravje!

Comments are closed.