ŠTUDENTJE BIOTEHNIŠKE FAKULTETE POSTALI NAJBOLJŠI LIDLOVI MLADI VINARJI

ŠTUDENTJE BIOTEHNIŠKE FAKULTETE POSTALI NAJBOLJŠI LIDLOVI MLADI VINARJI

Maša Zalar, Andi Špacapan, Sašo Rupnik, Polona Srik, Sara Stadler, Žan Bric in Veronika Frelih so zmagovalci četrtega natečaja Lidlov mladi vinar. Člane strokovne komisije so prepričali s kakovostjo in predanim delom pri pridelavi vina ter s pravo mero kreativnosti in inovativnosti pri pripravi svoje vinarske zgodbe. Ekipa, ki si je na začetku natečaja nadela ime Kaplja do roba, prihaja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, pridelali pa so vino sorte rebula. Zmagovalna ekipa je od organizatorja projekta, podjetja Lidl Slovenija, prejela tridnevno ekskurzijo v sosednjo vinorodno deželo, partner natečaja, podjetje P&F Jeruzalem, pa je vsakemu članu zmagovalne ekipe podelil še denarno nagrado v višini 50 evrov.

»Zmaga na natečaju Lidlov mladi vinar je potrditev dobrega dela in volje, ki smo ju vlagali v projekt. Vse to se odraža v naši zgodbi o vinu in upamo si trditi, da je bilo to eno izmed najlepših doživetij do sedaj. Za vse nasvete in vzpodbudo pa se zahvaljujemo tudi našima mentorjema,« so takoj po razglasitvi zmagovalcev, ki so jo pospremili z radostnim vriskom, dejali člani ekipe Kaplja do roba. Poleg treh ekip iz Biotehniške fakultete so v letošnjem natečaju sodelovale še ekipa iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo, ki je pridelovala malvazijo, ekipa iz mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede je pridelovala sauvignon, prvič pa so k natečaju pristopili tudi iz novomeškega centra GRM – center biotehnike in turizma, kjer so pridelovali cviček. Kot je ob razglasitvi zmagovalcev na 19. Slovenskem festivalu vin poudaril Gregor Bregač, vodja nabave prehrambnih izdelkov v Lidlu Slovenija, so udeleženci natečaja dokazali, da je mladih upov vinarstva v Sloveniji kar nekaj. Imajo dobre ideje in mladostni zagon, kar jim bo na njihovi vinarski poti zagotovo le koristilo.

Vsa vina, ki so jih pridelale sodelujoče ekipe, so predstavljena obiskovalcem Slovenskega festivala vin. »Sodelovanje s podjetjem Lidl Slovenija letos postaja že tradicionalno. Tudi mi si prizadevamo, da mlade izobražujemo o vinu in vinarstvu in jih spodbujamo k odločitvi za tovrstno poslovno pot. Zato z veseljem sodelujemo pri projektu kot strokovni sodelavci in partnerji, ki dajejo nadebudnim vinarjem tudi možnost, da svoje vino predstavijo na festivalu,« je povedal Rado Stojanovič, direktor Slovenskega festivala vin,  ki je pomemben partner projekta Lidlov mladi vinar.

Nova znanja in izkušnje pozdravljajo tudi mentorji ekip

Na delo svojih ekip so bili ponosni tudi mentorji iz fakultet, ki so se strinjali, da tovrstni projekti nadgrajujejo njihov učni načrt in zato želijo med študenti vsako leto spodbujati sodelovanje. Po njihovem mnenju so ekipe sodelovanje v natečaju vzele zelo resno in pokazale veliko zanimanje za nego ter pridelavo vina in članom komisije postregle s kakovostnimi mladimi vini.

Že drugo leto zapored v natečaju sodeluje tudi podjetje P&F Jeruzalem. Sodelovanje je na kratko povzel direktor podjetja P&F Jeruzalem, Mitja Herga in dejal: »Že lani smo ugotovili, da je naše sodelovanje v projektu pravilna poteza, zato smo s tem nadaljevali tudi letos. Projekt namreč že več let dokazuje, da se lahko iz sodelovanja med gospodarstvom in akademsko sfero rodi trdno znanje. Veseli smo, da smo lahko tudi mi vsaj delno pripomogli k pridobivanju novega znanja naših bodočih vinarjev. Povabili smo jih tudi v naše podjetje in naše kleti, kjer so si ogledali tehnološki proces pridelave vina, z njimi pa smo delili tudi dobre prakse poslovanja na področju vinarstva.«

Lidlov mladi vinar študentom vinarstva in vinogradništva omogoča pridobivanje novih znanj in bogatih izkušenj. Natečaj obenem pripomore tudi k boljši prepoznavnosti vin in vinorodnih okolišev. Prav zato je projekt Lidlov mladi vinar del trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, v kateri podjetje Lidl Slovenija združuje družbeno odgovorne projekte in skrbi za kakovost ter ohranjanje tradicije in dediščine.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.