Stranski projekt vina Levant: Prijazni do okolja

Stranski projekt vina Levant: Prijazni do okolja

Izgled steklenice Tropinovca

Kot vsi vemo se sodobni svet vrti tako, da v vsakodnevnem življenju pridelamo veliko odpadkov, česar se želimo ogniti. Zato smo tudi v ekipi Levant napeli naše možgane in pomislili kako bi proizvodnjo vina izvedli tako, da bi imeli čim manj odpadkov. Porodila se nam je ideja, da bi porabili tropine, ki ostanejo pri stiskanju grozdja. Tropinovec se nam je zdel odlična zamisel in odločili smo se preizkusiti tudi v žganjekuhi.

Tropinovec je alkoholna pijača, ki vsebuje od 30-60% vol. alkohola in jo pridobimo iz tropin, ki ostanejo pri drozganju in stiskanju. Tropinovec se veliko uporablja kot aperitiv, osnovo za alkoholne pijače, tinkture, domačo lekarno ter za peko in kuhanje.

Pridelave tropinovca smo se lotili tako, da smo tropine razdelili v dve večji vedri, v vsakega dodali 3 kg stopljenega sladkorja, kvasovke in dolili vodo, tako da so bile vse tropine potopljene. Zmes smo prepustil fermentaciji za 3 tedne in vmes redno mešali. Zdaj nas čaka še dvakratna destilacija ter redčenje destilatov.

Redno mešanje tropinovca

Mi se že zelo veselimo našega dodatnega proizvoda in že vemo za kaj ga bomo porabili. V kolikor peka slaščic veseli tudi vas, lahko preizkusite recept po katerem bomo mi spekli slastne Istrske cukerine.

Potrebujemo:

  • ½ kg ostre moke,
  • ščepec soli,
  • 150 g sladkorja,
  • 150 g masla,
  • pol vrečke pecilnega praška,
  • 2 jajci,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • nekaj žlic tropinovca in kristalni sladkor.

Priprava:

Na mizo damo moko presejano s pecilnim praškom, vanjo naredimo vdolbino ter vanjo damo sol, sladkor in vanilijev sladkor, jajci ter raztopljeno ali na koščke narezano maslo.

Zamesimo testo in pustimo počivati eno do dve uri. Če testo ni dovolj kompaktno (primerno gosto), dodamo še malo rastlinskega olja.

Iz testa oblikujemo kepice ter razvaljamo za pol prsta debele klobasice dolge približno 12 cm in zlepimo v obročke ali testo razvaljamo ter izrežemo obliko obročkov.

Pečemo jih na 180 stopinjah približno četrt ure.

Še vroče poškropimo ali zgornji del namočimo v tropinovcu ter potrosimo s kristalnim sladkorjem in pustimo, da se ohladijo.

Istrski cukerini

Pa dober tek ;)

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.