SLADEK PRIDIH :)

SLADEK PRIDIH :)

“Vino! V tebi skriva
večna se mladost,
kdor te prav uživa,
ve, kaj je sladkost!”

(Slavko Toplišek)

Prišel je čas za naš ponovni in sicer tretji obisk vinograda, ki  se je začel precej razburljivo. Odhod smo planirali v zgodnjih urah, vendar je plan spodletel, ker nam ga je naša voznica malce »zagodla« in preslišala budilko. Veeno pa je tako omogočila preostalim članom, da so odšli na jutranjo kavico, ona pa je za kazen ostala brez. Po dolgi vožnji smo se zapeljali še po ključe od vinograda, v Hortikulturni center Biotehniške fakultete, nato pa se odpeljali do našega vinograda.

Po prihodu na cilj, smo si pretegnili noge in se naužili svežega zraka, a časa za počitek ni bilo veliko. Na poti do naših vinogradniških vrst smo se posladkali z grozdnimi jagodami in senzorično ocenili njihovo sladkost.

Pot do naše trte

Ustavili smo se pri naši trti in začeli z delom. Naša naloga je bila izmeriti sladkor v jagodah in določiti čas trgatve. V ta namen smo seboj vzeli refraktometer (=optični inštrument, ki se uporablja za merjenje vsebnosti sladkorja v grozdju oz. moštu in tudi v drugih tekočinah) in izmerili vsebnost sladkorja prve naključne jagode. Vrednost nas je močno presenetila, saj je refraktometer pokazal vsebnost sladkorja 90°Oe (=enota sladkorne stopnje). Tako visoko sladkorno stopnjo ima grozdje, ki je že primerno za trgatev. Zato smo se lotili dela profesionalno in zbrali reprezentativni vzorec (=vzorec, ki predstavlja celotno populacijo) jagod, ta pa je pokazal vsebnost sladkorja med 60 do 70 °Oe. Tak rezultat je bil zadovoljiv in pričakovan glede na čas. Na podlagi rezultatov smo si oddahnili in določili datum trgatve.

Pogled v refraktometer
Pogled v refraktometer

 

Helenin komentar Janu na sladkorno stopnjo, ki jo je razbrala iz refraktometra: "A sem ti rekla, da je preveč sladkorja, da bi že morala biti trgatev."
Presenečenje ob visoki sladkorni stopnji prve jagode: ˝Jan, kako je to mogoče?˝.

Obisk vinograda je bil uspešen. Naredili smo, kar je bilo potrebno in preživeli lepo dopoldne med trtami. Za popoln zaključek dneva smo se na poti nazaj ustavili na kavici, tokrat skupaj z voznico in skovali plan trgatve in nadaljnje predelave grozdja.

Naša skupinska slika ”is not available at the moment,” saj smo se na pot odpravili le z enim avtom in ni bilo prostora za vse člane ekipe. Na trgatvi bomo v popolni zasedbi in Vam obljubljamo SKUPINSKO sliko ekipe Osminka v pravem pomenu. Za približek pa Vam  prilagamo sliko petih članov ekipe, ki je v četrtek, 25. 08. 2016, obiskala vinograd.

Ekipa Osminka
Kim, Jan, Helena, Dejan, Leja

Lepi pozdravčki!

Ekipa OSMINKA∞

Preberite naše objave …

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.