
Še zadnjič smo zatresli brajde
Po prvem neuspelem poskusu, nam je v drugo trgatev le uspela. Opremljeni s škarjami, gajbicami in veliko dobre volje smo se v Novo Gorico odpravili v torek, 15. 9. 2015. Priborili smo si posebnega šoferja, doc. dr. Mojmirja Wondro, ki je eden največjih strokovnjakov s področja vinarstva na slovenskem.

Najprej smo si vinograd in pridelano grozdje dobro ogledali, da smo potem lažje izbrali čim lepše grozde, ki smo jih potrgali v gajbice. Seveda smo svoje delo tudi primerno arhivirali s fotografijami in se nato odpravili nazaj proti Ljubljani.

Na naši fakulteti smo nato grozdje specljali in opravili 12-urno hladno maceracijo z namenom čim boljše ekstrakcije primarnih aromatičnih snovi ter barvil iz jagodnih kožic. Po maceraciji je sledilo stiskanje, kjer smo z uporabo majhnih pritiskov poskušali pridobiti sok čim boljše kvalitete, predvsem brez grenkih polifenolov.

Nato je sledilo še samobistrenje grozdnega soka, da smo ločili bistro tekočino od usedlih rastlinskih ter preostalih delcev. V zadnjem koraku pa smo v bistri grozdni sok naše »rebulce« cepili še nastavek kvasovk in pritrdili vrelne vehe na naše posode iz nerjavečega jekla. Sedaj pa z velikim veseljem celotna ekipa tresočih se brajd prihajamo na fakulteto in redno opravljamo senzorično analizo našega, zdaj že mladega vina.
