Še zadnjič smo zatresli brajde

Še zadnjič smo zatresli brajde

objava


Po prvem neuspelem poskusu, nam je v drugo trgatev le uspela. Opremljeni s škarjami, gajbicami in veliko dobre volje smo se v Novo Gorico odpravili v torek, 15. 9. 2015. Priborili smo si posebnega šoferja, doc. dr. Mojmirja Wondro, ki je eden največjih strokovnjakov s področja vinarstva na slovenskem.

IMG_1285
Trgatev

Najprej smo si vinograd in pridelano grozdje dobro ogledali, da smo potem lažje izbrali čim lepše grozde, ki smo jih potrgali v gajbice. Seveda smo svoje delo tudi primerno arhivirali s fotografijami in se nato odpravili nazaj proti Ljubljani.

IMG_1304
Ekipa pobiralcev

Na naši fakulteti smo nato grozdje specljali in opravili 12-urno hladno maceracijo z namenom čim boljše ekstrakcije primarnih aromatičnih snovi ter barvil iz jagodnih kožic. Po maceraciji je sledilo stiskanje, kjer smo z uporabo majhnih pritiskov poskušali pridobiti sok čim boljše kvalitete, predvsem brez grenkih polifenolov.

IMG_1349
Maceracija

Nato je sledilo še samobistrenje grozdnega soka, da smo ločili bistro tekočino od usedlih rastlinskih ter preostalih delcev. V zadnjem koraku pa smo v bistri grozdni sok naše »rebulce« cepili še nastavek kvasovk in pritrdili vrelne vehe na naše posode iz nerjavečega jekla. Sedaj pa z velikim veseljem celotna ekipa tresočih se brajd prihajamo na fakulteto in redno opravljamo senzorično analizo našega,  zdaj že mladega vina.

IMG_1407
Degustacija mladega vina
Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.