Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

V preteklih naših blogih smo vam Grofje Meranski govorili kje, kako, zakaj in kaj bomo delali, nismo vam pa povedali ničesar o stvari, okoli katere se vrti naša zgodba. O Sauvignon-u.

Sauvignon Blanc, Fumé Blanc, Muskat-Silvaner,  Feigentraube, Sampelgrina, Servoyen, Sauternes in še bi lahko našli kakšen sinonim. Že po številu sinonimov, imen vidimo, da gre za veličastno sorto. Sauvignon izvira iz Francije, natančneje iz Bordeaux-ja in doline Loirre. Velja za eno izmed klasičnih, tradicionalnih sort, predvsem pa popularnih. Zakaj popularnih? Zaradi svoje svežine, lahkotnosti in pitnosti. Gre za vino, ki zadovolji tako preproste kot zahtevne pivce vina. Kot trta velja, da bujno raste, zato jo temu primerno obrezujemo, da ne “podivja”. Kljub primerni rezi, nas bo Sauvignon skozi leto obremenjeval z rastjo zalistnikov in nam s tem nalagal veliko dela. Rodi nam lepo, če le lepo skrbimo za njega. Grozd muškatnega silvanca je majhen, vednar nas znajo presenetiti tudi večji primerki. Sorta je srednje pozna in nima rada pretiranega osončenja, kar pomeni, da nam z odstranjevanjem listja v coni grozdja ni potrebno pretiravati. Rezultat dobre oskrbe vinograda in dobrega kletarjenja je čudovita kapljica.

Od sonca obsijan

Sauvignon odraža svetlorumena barva z odtenki zelene, ki že navzven ponazarja njegovo svežino. Od njegove zrelosti pa so odvisni tako okusi kot arome. Pri manj zrelih Sauvignon-ih bomo okušali limeto in zeleno jabolko, medtem ko pri zrelih lahko okusimo pasijonko in breskev. Tudi arome nas bodo presenečale. Limonina trava, kosmulja, sveža trava, kreda, bazilika in še bi lahko naštevali. Vonj in okus sta odvisna od same lege vinograda, vremenskih in klimatskih dejavikov, talne sestave, …  Za primer lahko pogledamo ameriške sauvigone, ki dišijo po tropskih sadežih kot so kiwi, mango in pasijonka, medtem ko novozelandski sauvignoni dišijo po limeti in limonini travi. Nič čudnega, da velja za eno izmed najbolj razširjenih nasajenih sort vinske trte na svetu. Možnosti je ogromno, zato se nam bo soočiti s Sauvignon-om pravi izziv. Trgatev bo kmalu, zato se bomo v kratkem spet kaj slišali, tipkali in brali.

Bogdaj!

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.