Ribolla Gialla

Ribolla Gialla

flora-018


Čeprav se vsi člani skupine ljubiteljsko ali celo profesionalno ukvarjamo s pridelavo vina, nihče izmed nas ne prideluje vina rebula. Zato smo se odločili, da rebulo bolje spoznamo, nekaj zanimivosti pa želimo deliti tudi z vami.

Rebula ali po italijansko Ribolla Gialla je v Evropo prišla iz Grčije. Tu se je razširila od italijanskega Tricesima pa vse do Istre. V Evropi je njena domovina Italija, kjer jo zgodovinarji omenjajo že v 14. stoletju, kasneje pa se je udomačila tudi v Sloveniji, natančneje na območju Goriških brd in Vipavske doline.

Collio-Goriziano-Ribolla-Gialla-DOC

Poznamo dve različici, rumeno in zeleno Rebulo. Najbolje uspeva na lapornih, flišnih in kamnitih tleh, odgovarja pa ji tudi višje izpostavljena, topla, južna in zahodna lega vinograda. Ker je Rebula zelo odporna na veter in sušo, so Goriška brda in Vipavska dolina najboljši legi za gojenje Rebule pri nas.

Grozd Rebule je podolgovat, srednje debele jagode pa so tesno zbite skupaj. Dobra stran Rebule je tudi njena redna in hkrati tudi bujna rodnost.

agriturismo-colli-di
Rebula

Pri senzorični analizi vina rebula najprej opazimo njeno značilno slamnato rumeno barvo z zelenkastimi odtenki, vidni pa so tudi mehurčki ogljikovega dioksida. Vonj vina je večinoma svež in saden, okus pa je praviloma suh. Pomembna je prisotnost kislin, zaradi katerih je vino okusno in prijetno pitno. Rebula ima visoko stopnjo alkohola, prijeten okus po mandljih in aromo, podobno vaniliji. V Goriških brdih jo pogosto uporabljajo tudi za pripravo penin. Poznavalci pravijo, da je vino najbolje kombinirati z morskimi sadeži in sladkovodnimi postrvmi.

635254711514737213_vino
Vino rebula

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.