
Ribolla Gialla
Čeprav se vsi člani skupine ljubiteljsko ali celo profesionalno ukvarjamo s pridelavo vina, nihče izmed nas ne prideluje vina rebula. Zato smo se odločili, da rebulo bolje spoznamo, nekaj zanimivosti pa želimo deliti tudi z vami.
Rebula ali po italijansko Ribolla Gialla je v Evropo prišla iz Grčije. Tu se je razširila od italijanskega Tricesima pa vse do Istre. V Evropi je njena domovina Italija, kjer jo zgodovinarji omenjajo že v 14. stoletju, kasneje pa se je udomačila tudi v Sloveniji, natančneje na območju Goriških brd in Vipavske doline.
Poznamo dve različici, rumeno in zeleno Rebulo. Najbolje uspeva na lapornih, flišnih in kamnitih tleh, odgovarja pa ji tudi višje izpostavljena, topla, južna in zahodna lega vinograda. Ker je Rebula zelo odporna na veter in sušo, so Goriška brda in Vipavska dolina najboljši legi za gojenje Rebule pri nas.
Grozd Rebule je podolgovat, srednje debele jagode pa so tesno zbite skupaj. Dobra stran Rebule je tudi njena redna in hkrati tudi bujna rodnost.

Pri senzorični analizi vina rebula najprej opazimo njeno značilno slamnato rumeno barvo z zelenkastimi odtenki, vidni pa so tudi mehurčki ogljikovega dioksida. Vonj vina je večinoma svež in saden, okus pa je praviloma suh. Pomembna je prisotnost kislin, zaradi katerih je vino okusno in prijetno pitno. Rebula ima visoko stopnjo alkohola, prijeten okus po mandljih in aromo, podobno vaniliji. V Goriških brdih jo pogosto uporabljajo tudi za pripravo penin. Poznavalci pravijo, da je vino najbolje kombinirati z morskimi sadeži in sladkovodnimi postrvmi.
