Preveritev zdravstvenega stanja naših trt

Preveritev zdravstvenega stanja naših trt

Na megleno četrtkovo jutro, 18. septembra, smo se zbrali, da bi preverili zdravstveno stanje naših trt oskrbovank in njenega pridelka.

Bliža se čas trgatve, zato smo preverjali vsebnost sladkorja v grozdju. Najprej smo pobrali jagode, ki smo jih obrali na najrazličnejših mestih na grozdih, da smo dobili realen vzorec. Zaradi količine padavin se je pojavila siva grozdna gniloba (Botryotinia fuckeliana), takšne jagode sicer kvarijo kvaliteto mošta in nato vina, a jih zaradi reprezentativnosti prav tako moramo vključiti v naš vzorec.

fotka_javljanje1
Preverjanje vsebnosti sladkorja v grozdju.

Nabrane grozdne jagode smo zmečkali, vsebino precedili in s pomočjo refraktometra (… » ki deluje na principu refrakcije, torej merjenju lomnega količnika, ki mu priredimo ustrezno koncentracijo sladkorja, …« Dejan Bavčar, Kletarjenje danes, leto natisa 2013, druga dopolnjena izdaja-ponatis ) izmerili koncentracijo sladkorja iztisnjenega grozdnega soka. V grozdnem soku se je nakopičilo 70 Oechsljevih stopinj sladkorja.

Pričakujemo, da se bo glede na napoved lepega sočnega vremena stopnja sladkorja v jagodah še povečala. Meglene noči in jutra, topli dnevi pa so idealni za razvoj žlahtne gnilobe, ki je v vinu vsekakor zaželena, saj daje grozdnemu soku poseben okus in oblikuje karakter vin.

Kljub veliki količini padavin in posledično večji možnosti okužbe, smo z zdravstvenim stanjem naših trt oskrbovank zadovoljni.

Menimo, da bomo dobili, glede na okoliščine letošnjega leta, zadostno količino kvalitetnega mošta in iz njega negovano vinsko kapljico.

Mateja, Polona, Gregor in Tanja, ekipa MLADI PRINC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.