Pred koncem nov začetek

Pred koncem nov začetek

Že nekaj časa je minilo od naše zadnje objave. Moramo povedati, da vmes nismo spali, imeli smo veliko dela. Od pretoka vin (vseh 6 cistern), do pokušanja in tipizacije vin ter, najpomembneje, izbire zmagovalnega vina.

dsc_0148
Med pretakanjem

Prav tako smo vmes opravili enostavne analize v našem laboratoriju (bentotest, merjenje skupnih kislin, alkohola, reducirajočih sladkorjev in podobno). Razen v primeru beljakovin, v vino nismo več posegali, saj smo bili s pridelanim zadovoljni. V zmagovalno vino smo združili sauvignone iz štirih cistern, v vsaki od njih smo uporabili drug sev kvasovk. Tako smo dobili kombinacijo polnosti, nežnosti, aromatike in še česa.

dsc_0165
Med pripravo zmagovalnega vina. Ja, procenti so važni!

Izbirali smo med šestnajstimi kombinacijami šestih različnih vin, tako da smo se tisti dan kar nadelali. V finale smo izbrali 4 favorite, ki smo jih dali na pokušino ožji javnosti, predvsem profesorju in prijateljem. Tisto vino, ki je dobilo največ pozitivnih glasov, je bilo kasneje tudi izbrano.

 

dsc_0176
Nekaj smo ga že popili :)

Vinu smo tako dodali še bentonit, da se znebimo termolabilnih beljakovin in ga pustili, da dobimo kompaktno usedlino na dnu posode. Po enem tednu smo ga pretočili v drugo cisterno in zaščitili z inertnim plinom, da preprečimo oksidacijo. Tako je bilo vino praktično pripravljeno na filtracijo in stekleničenje ter nared za svojo končno podobo. Ta naj zaenkrat ostane še skivnost, povemo lahko samo, da je vino pregrešno dobro! Več o polnitvi in finalni podobi bo napisanega v dneh pred Slovenskim festivalom vin, ko bo Greh tudi uradno na voljo širši javnosti.

Do takrat pa na zdravje!

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.