LETOŠNJI SUPER FINALISTI SO PETRA SANABOR, JAKOB BIZJAK IN ANDREJ ERZETIČ

LETOŠNJI SUPER FINALISTI SO PETRA SANABOR, JAKOB BIZJAK IN ANDREJ ERZETIČ

Čestitamo! Imamo tri super finaliste letošnjega natečaja Mladi vinar Slovenije. Izbrala sta jih partnerja natečaja Vinski univerzum in Lidl Slovenija. Strokovna ocenjevalna komisija je predlagala 7 finalistov, izmed katerih sta partnerja projekta razglasila po enega super finalista v vsaki od treh kategorij – belo, rdeče in peneče vino.

Na natečaj se je letos kljub posebnim razmeram prijavilo 27 mladih perspektivnih vinarjev, ki so za ocenjevanje skupno prijavili 39 vin. Absolutnega zmagovalca bodo partnerji natečaja razglasili v začetku novega leta, zmagovalno vino pa bo predvidoma konec februarja umeščeno na police vseh Lidlovih  trgovin po celi Sloveniji.

Da se za prihodnost slovenskega vinarstva ni treba posebej bati, vsako leto znova dokazuje natečaj Mladi vinar Slovenije, ki prav mlade prevzemnike domačih vinarstev do 35 let spodbuja, da s prijavo na natečaj pridobijo dragocene izkušnje poslovnega sveta, osvojijo nova znanja, predstavijo svoje vino strokovni komisiji, v primeru zmage pa tudi Lidlovim kupcem po celi Sloveniji. Letos je strokovna komisija ocenjevala 39 vzorcev vin, in sicer 3 peneča vina, 27 belih in 9 rdečih vin. Med vsemi vzorci vin je strokovna komisija kot super finaliste razglasila peneče vino Pallidia Brut Nature vinarke Petre Sanabor, Chardonnay izpod rok Jakoba Bizjaka ter Cabernet sauvignon Andreja Erzetiča, sicer lanskega zmagovalca natečaja. Ti se bodo ob zaključku natečaja potegovali tudi za laskavi naziv absolutnega zmagovalca natečaja, ki bo prejel laskavi naziv Mladega vinarja Slovenije za leto 2021, njegovo vino pa bo umeščeno v Lidlove trgovine po celi Sloveniji.

Predsednica strokovne ocenjevalne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl je izpostavila, da so letos v ocenjevanje prejeli tehnološko dodelana vina z uravnoteženimi okusi.  »Letos so med prejetimi vzorci prevladovala sortna bela vina mlajših letnikov, izrazito sadna, sveža in tehnološko lepo dodelana. Med rdečimi vini smo tako med zvrstmi kot sortnimi vini  prepoznali krasno večplastnost aromatike in uravnoteženost okusov, dozorelost sicer maloštevilnih penin pa si tudi zasluži posebno pohvalo. Ocenjevalni kriterij strokovne komisije je bil strog, a poenoten – pri vseh ocenjenih vzorcih v posamezni kategoriji smo imeli manjši standardni odklon ob istočasni nižji povprečni oceni v primerjavi z lanskim ocenjevanjem. Ocene super finalistov, ki povsem sovpadajo s kakovostjo, so še bistveno bolj izenačene. Zato se pustimo presenetiti in nikakor nam ne bo žal,« je prof. dr. Tatjana Košmerl razložila v svoji strokovni oceni.

Natečaj je potekal tako, da je strokovna komisija najprej izmed vseh prijavljenih vin po ocenjevanju predlagala 7 finalistov, nato pa med njimi razglasila še super finaliste. V kategoriji belih vin so finalisti postali Jakob Bizjak s Chardonnayem, Gregor Bizjak s Sivim Pinotom ter Klemen Čehovin s Sauvignonom. V kategoriji rdečih vin so bili finalisti Andrej Erzetič s Cabernet Sauvignonom, Špela Štokelj z Rubisom in Gašper Bužinel s Cabernet Sauvignonom. V kategoriji penečih vin je bil zaradi premajhnega števila prijav razglašen le en finalist, ki je obenem tudi superfinalist. To je postala Petra Sanabor s penino Penina Pallidia Brut Nature.

Razglasitev absolutnega zmagovalca v januarju

Prvotno bi razglasitev zmagovalca morala potekati na dogodku Vinski univerzum v sredini decembra, a je dogodek zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni prestavljen na ugodnejši čas. Razglasitev absolutnega zmagovalca med tremi super finalisti bo tako potekala v mesecu januarju na zaprtem dogodku v sodelovanju s spletnim portalom O vinu, dogodek pa se bo prenašal tudi prek spleta. Partner natečaja, Lidl Slovenija, bo predvidoma konec februarja zmagovalno vino za eno leto umestil v vinsko ponudbo po vseh svojih trgovinah po Sloveniji. Letos bo tudi preostalima dvema super finalistoma ponudil možnost akcijske ponudbe svojega vina v trgovinah, tako da bodo lahko Lidlovi kupci lahko skupno preizkusili kar tri različna vina perspektivnih slovenskih vinarjev.

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.