Poročilo iz Vipave – Zelen je ustekleničen

Poročilo iz Vipave – Zelen je ustekleničen

Kot sem obljubil, sledi nadaljevanje mojega dela na projektu Lidlov mladi vinar.

Filter
Filter

Dan, ko se mošt spremeni v vino, je za nami, zato lahko sedaj govorimo o mladem vinu, ki sem ga donegoval do stopnje stekleničenja.

Polnjenje steklenic
Polnjenje steklenic

Večkrat sem spremljal dozorevanje vina v jeklenih posodah in ga senzorično ocenjeval. Vinar mora spremljati zorenje vina, kajti hitro se lahko primeri, da gre kaj narobe in se v vinu pojavijo napake. Samo s stalnim nadzorom lahko neguje in se hitro odloča za posredovanje ob morebitnih pojavih nezaželjenih vonjev ali drugih napak.

Zapiranje steklenic
Zapiranje steklenic

Vedno bliže je dan, ko je bilo mlado vino potrebno stekleničiti in ga pripraviti za predstavitev na Slovenskem festivalu vin v Ljubljani.

Zaščitna kapica
Zaščitna kapica

Za stekleničenje mladega vina sem najprej pripravil filtrirno aparaturo tako, da sem vstavil slojnice sterilizacijskega tipa.

Vino se je pretakalo skozi filtrirno aparaturo, v katero so bile vstavljene plošče sterilizacijskega tipa.

Steklenice je potrebno zapreti z zamaški iz plute in zaščititi z kapicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja