
Poročilo iz Vipave – Zelen je ustekleničen
Kot sem obljubil, sledi nadaljevanje mojega dela na projektu Lidlov mladi vinar.

Dan, ko se mošt spremeni v vino, je za nami, zato lahko sedaj govorimo o mladem vinu, ki sem ga donegoval do stopnje stekleničenja.

Večkrat sem spremljal dozorevanje vina v jeklenih posodah in ga senzorično ocenjeval. Vinar mora spremljati zorenje vina, kajti hitro se lahko primeri, da gre kaj narobe in se v vinu pojavijo napake. Samo s stalnim nadzorom lahko neguje in se hitro odloča za posredovanje ob morebitnih pojavih nezaželjenih vonjev ali drugih napak.

Vedno bliže je dan, ko je bilo mlado vino potrebno stekleničiti in ga pripraviti za predstavitev na Slovenskem festivalu vin v Ljubljani.

Za stekleničenje mladega vina sem najprej pripravil filtrirno aparaturo tako, da sem vstavil slojnice sterilizacijskega tipa.
Vino se je pretakalo skozi filtrirno aparaturo, v katero so bile vstavljene plošče sterilizacijskega tipa.
Steklenice je potrebno zapreti z zamaški iz plute in zaščititi z kapicami.