Poletje za vinogradnike ni čas počitka in lenarjenja

Poletje za vinogradnike ni čas počitka in lenarjenja

Kot ste že izvedeli v prejšnjih dveh objavah smo ekipa Fuzija Rosé in se vam ponovno javljamo na našem blogu . Minilo je že kar nekaj časa od prejšnje objave, ampak saj veste, poletje je čas dopustov, počitniškega dela in seveda tudi dela v vinogradu. Tokrat vam bomo predstavili, da grozdje iz katerega pridelamo vino, ne pade kar iz neba, ampak je potrebnega veliko znanja in dela v vinogradu skozi vso leto. Predstavili vam bomo, kaj vse je potrebno postoriti v vinogradih v poletnih mesecih.  

Torej, če grozdje ne pade kar iz neba, kje pa ga pridelovalci vina dobimo?

Verjetno vsak posameznik ve, da grozdje pridelamo v vinogradih. Ampak ali veste kaj je vse potrebno postoriti  v vinogradih, da pridelamo zdravo, nepoškodovano in kakovostno grozdje?

Če odgovora ne poznate ali o odgovoru niste prepričani, berite naprej in prepričani smo, da boste izvedeli kaj novega.

Da ne bomo preveč dolgovezili preidimo k vsebini, ki smo vam jo obljubili na začetku. Poletje za vinogradnike predstavlja obdobje dela v vinogradu. Delo obsega več opravil. Poleg skrbi za zdravstveno stanje trsnih cepljenk in urejanja talnih površin, se v vinogradih opravljajo tako imenovana “zelena dela”. Kaj so in kaj obsegajo “zelena dela” izveste v nadaljevanju … 

Na grobo lahko rečemo, da v skupino »zelenih del« uvrščamo 4 opravila. Le ta so v vinogradih potrebna zaradi posebne rasti vinske trte. Vitis vinifera je latinsko ime za žlahtno vinsko trto, z značilnostjo hitre rasti. Rastlina nima lastne opore, zato je konstrukcija v vinogradu zasnovana tako, da trsnim cepljenkam nudi oporo. Konstrukcije so lahko v vinogradih različne. Predstavili vam bomo konstrukcijo vinograda v katerem bomo pridelali grozdje za našo vino.

Konstrukcija ima na štirih višinah po dve žici, med katere ročno usmerjamo poganjke. Zakaj je  to potrebno? Na ta način poganjkom zagotovimo oporo in rastlina lahko pridobi ustrezno količino zelene listne mase, za razvoj same vinske trte in njenih plodov – grozdja.  

Ko presodimo, da ima trta dovolj zelene listne mase, poganjkov več ne usmerjamo med oporne žice.  Ker se vinska trta zaradi tega razraste na vse strani, sledi naslednje opravilo. Z namenom preprečevanja zaraščanja vrst in zagotavljanja normalnega zračenja trte ter dostopa fitofarmacevtskih sredstev, dele trte, ki rastejo izven opornih žic, strojno porežemo. 

Z namenom dodatnega povečanja zračnosti, v območju plodov, ročno ali strojno odstranimo liste. Glede na lego in podnebne značilnosti območja vinograda, se odločimo ali liste popolnoma, enostransko ali le delno odstranimo.

Pod konstrukcijo, so stebla trte, ki ne smejo biti ozelenela. Zato je potrebno še zadnje, četrto opravilo. Nove poganjke je potrebno odstraniti. Odstranimo jih lahko ročno ali strojno.

To so štiri opravila, ki so vinogradnikom dobro poznana in so bistvenega pomena za pridelavo zdravega in kakovostnega grozdja. Vsa opravila je možno opravljati strojno – s traktorskimi priključki ali ročno. Kakšen način bo vinogradnik izbral, je odvisno od konstrukcije in površine vinograda ter od finančne sposobnosti vinogradnika.

Ste v objavi izvedeli kaj novega?

Upamo, da smo vam vsaj približno pojasnili, kaj so opravila v vinogradih v poletnih mesecih in da poletje ni čas lenarjenja za vinogradnike.

Se ponovno beremo v kratkem,

ekipa Fuzija Rosé

Sledite nam lahko tudi na: Instagramu in Facebooku

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.