Kaj je pinela in pogled na mesec avgust

Kaj je pinela in pogled na mesec avgust

Kot smo  v prejšnjem- predstavitvenem blogu razkrili, da bomo pridelali vino sorte Pinela, smo se odločili, da vem tudi povemo kaj sploh je Pinela in kaj bomo z njo naredili.

Čebele že pijejo sok iz jagod

Kaj je Pinela?

Izvor Pinele je v severni Italiji toda danes jo najdemo le še v Vipavski dolini. Prvi zapis je nastal okoli leta 1300.

Trti ustrezajo laporna tla na višje ležečih sončnih legah. Naša Pinela je zrasla v lepo oskrbovanem univerzitetnem vinogradu v Mančah, ker se dobro počuti kljub močni burji.

V vinski kleti bomo pripravili tri različne načine predelave, katere bomo natančneje predstavili v enem iz med naslednjih blogov.

Ob začetku avgusta smo se lotili zelenih del.

Ker bo kmalu čas za trgatev smo morali poskrbeti tudi za trto. Lotili smo se zelene trgatve saj zaradi prevelike bujnosti trte, je na njej zrasla velika količina grozdja. Torej smo odstranili zelene grozde, ki so bili poškodovani oz. odvečni. Z zeleno trgatvijo bomo pridobili višje kakovostno grozdje iz katerega bomo lahko pridelali kakovostno vino. Čez slab teden smo odstranjevali zalistnike. Ta ukrep je pomemben za zračnost in osvetlitve listne in grozdne površine.

 

Ob koncu meseca avgusta pa je prišel čas vzorčenja

Kaj sploh je vzorčenje?

Vzorčenje je odvzem vzorcev, v našem primeru grozdne jagode Pinele iz vinograda. Odvzeti smo morali najmanj 100 grozdnih jagod, katere smo prinesli v laboratorij in jim tam določili kislinsko stopnjo, pH in sladkorno stopnjo.

Zakaj vse tri analize, če pa so vsi vinogradniki vedno hoteli le višje sladkorje? No, to je mit, da za dobro vino potrebujemo visoke sladkorje. Za kakovostno vino so pomembni vsi trije dejavniki.

Merjenje kislinske stopnje

Rezultati naših analiz so bili zadovoljivi in glede na stanje grozdja smo določili trgatev.

Vaši Zelenci

 

 

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.