OSMINKA, ime, kjer se srečata preteklost in sedanjost

OSMINKA, ime, kjer se srečata preteklost in sedanjost

»Kot zlato se čaša vina
v žarnem soncu zaiskri,
kdor s spoštljivostjo ga pije,
srce se, duša zasmeji.«

(neznani avtor)

Verjetno se je že marsikdo izmed vas vprašal čemu ime Osminka, če pa ekipo sestavlja le 7 članov in čemu ime Osminka in ne Osmica. Ko smo maja sestavili ekipo in ko smo začeli razmišljati o našem imenu, smo se družno strinjali, da mora ime ponazarjati naš odnos do tradicije, kulturne dediščine in kulture pitja. Prav pojem osminka pa združuje vse tri elemente.

osmínka  -e ž (ȋ) del na osem enakih delov razdeljene merske enote, navadno kot samostojna mera: naročiti osminko vina / prosim, osminko rženega kruha / prazna osminka (SSKJ)

Izraz osminka se lahko uporablja tudi kot gostilniška votla mera; ponazarja 1,25 dl vina, kar je 1/8 litra.

Kulturna dediščina in tradicija

Osminka je v tesni povezavi z osmicami. Nekateri viri navajajo, da beseda osmica izhaja iz merske enote kozarca, ki se imenuje osminka.

Kaj sploh so osmice?
Osmice izhajajo iz časa vladavine cesarice Marije Terezije in avstrijskega cesarja Jožefa II., ki sta izdala dekret, ki je vinogradnikom omogočal osemdnevni rok (predvidoma izhaja osem dni točenja vina iz merske enote osminka) za točenje presežkov vina brez davka. Vinotoč, kjer je kmet prodajal svoje vino osem dni v letu, je dobil ime osmica.
Osmice so se ohranile vse do danes in so še kako pomembne za ohranjanje kulturne dediščine in tradicije.
Torej ni prav nič čudno, če na osmicah ali v kakšni domači gostilni na Primorskem še dandanes slišimo koga, ki si naroči osminko vina.

Kultura pitja

Kot smo že omenili, je osminka tudi kozarec, ki drži 1,25 dl tekočine, po navadi vina. Merica vina, ki jo drži osminka, je ravno pravšnja in hkrati maksimalna količina, ki naj bi jo posameznik zaužil tekom dneva, najbolj priporočljivo med glavnim obrokom. Ker želimo med mladimi širiti kulturo pitja in pa ohranjati tradicijo, se nam ime OSMINKA zdi več kot primerno.

Če pa se še malo poigramo in »prevrnemo« številko 8, dobimo znak za neskončno (∞), ki ponazarja neskončno število vinogradov in vinskih poti naših vinorodnih dežel, neskončno število rojstev trte in sočnih grozdov na njej, vsako leto znova in znova neskončno ponavljajoči se proces predelave grozdja v vino in našo neskončno ljubezen do te žlahtne kapljice. In ne nazadnje, ponazarja simbol (∞) našo neskončno željo po uvajanju kulture pitja osminke vina med mladimi, v kateri bi uživali ob glavnem obroku ali na kulturni prireditvi. Naj ena osminka vina iz naše zgodovine postane novi modni »hit« današnjega časa.

Lep pozdrav.

Ekipa OSMINKA ∞

P.S. Sledite nam lahko tudi preko Facebook-a. Najdete nas na spodnji povezavi:
https://www.facebook.com/osminka8/

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.