O projektu

O projektu

Začetki zgodbe o Lidlovem mladem vinarju sega v leto 2013, ko se je natečaj odvijal prvič. Takrat smo ga pripravili v sodelovanju le z eno fakulteto, in sicer s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, odvijal pa se je na posestvu Meranovo. Skozi leta je natečaj rastel, se dopolnjeval, obenem pa je bilo zanj tudi vedno več zanimanja. Poleg mariborske fakultete so do danes na natečaju sodelovali še študentje Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Projekt letos stopa v šesto leto izvajanja, že od samega začetka pa ohranja svoj prvoten namen – študente vinogradništva in vinarstva spodbuditi, da se preizkusijo v pridelavi lastnega vina in pripravijo kreativne vinarske zgodbe.

V letu 2017 sta Lidl Slovenija in Slovenski festival vin natečaj nadgradila in poleg študentske ekipe k sodelovanju povabila še perspektivne mlade vinarje, ki že pridelujejo svoje vino. Na natečaj se je odzvalo okoli 50 mladih vinarjev, ki so imeli edinstveno priložnost svoja vina predstaviti v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji.

Po dobrem odzivu v minulem letu bo natečaj LIDLOV MLADI VINAR 2018 razdeljen na dva dela:

1. del: V študentskem delu natečaja se bodo tri študentske ekipe – ekipa iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ekipa iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici in ekipa iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru pomerile v pridelovanju mladega vina ter v pripravi vinarske zgodbe. Partnerja projekta, Lidl Slovenija ter Slovenski festival vin bosta ekipi ob tem spodbudili, da pri pridelavi vina razmišljajo inovativno in v sam proces pridelave vina vključijo inovativne prijeme, ob tem pa se držijo vseh zakonitosti pridelave vin.

2. del: Drugi del natečaja predstavljajo perspektivni mladi vinarji do 35 let, ki lahko na natečaj prijavijo svoja avtorska vina. Prispela vina bo ocenila strokovna komisija in izbrala 4 finaliste, ki se bodo v času Slovenskega festivala vin (predvidoma od 12.11. do 30.11 2017) prodajala v Lidlovih trgovinah. Med štirimi finalisti bo Lidl Slovenija na SFV razglasil tudi absolutnega zmagovalca, ki bo prejel nagrado za izpopolnjevanje svojega znanja v tujini.