O projektu

O projektu

Začetki zgodbe o Lidlovem mladem vinarju sega v leto 2013, ko se je natečaj odvijal prvič. Takrat smo ga pripravili v sodelovanju le z eno fakulteto, in sicer s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, odvijal pa se je na posestvu Meranovo. Skozi leta je natečaj rastel, se dopolnjeval, obenem pa je bilo zanj tudi vedno več zanimanja. Poleg mariborske fakultete so do danes na natečaju sodelovali še študentje Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Projekt letos stopa v sedmo leto izvajanja, že od samega začetka pa ohranja svoj prvoten namen – študente vinogradništva in vinarstva spodbuditi, da se preizkusijo v pridelavi lastnega vina in pripravijo kreativne vinarske zgodbe

V letu 2017 sta partnerja projekta natečaj nadgradila in poleg študentske ekipe k sodelovanju povabila še perspektivne mlade vinarje, ki že pridelujejo svoje vino. Na natečaj se je že v prvem letu odzvalo okoli 50 mladih vinarjev, ki so imeli edinstveno priložnost svoja vina predstaviti v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji.

Natečaj Lidlov mladi vinar 2019 bo razdeljen na dva osrednja dela:

1. del: V študentskem delu natečaja se bodo študentske ekipe iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici in Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru pomerile v pridelovanju mladega vina ter v pripravi kreativne vinarske zgodbe.

2. del: Drugi del natečaja je namenjen perspektivnim mladim vinarjem do 35 let, ki lahko na natečaj prijavijo svoja avtorska vina v treh kategorijah (belo, rdeče in peneče vino). Prispela vina bo ocenila strokovna komisija in izbrala 6 finalnih vin, ki se bodo v novembru prodajala v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji. Med štirimi finalisti bo Lidl Slovenija na SFV razglasil tudi absolutnega zmagovalca, ki bo prejel nagrado za izpopolnjevanje svojega znanja v tujini.