
Nastajanje merlota z dvema različnima tehnologijama
Pri svojem projektu sem se odločila za pridelavo rdečega vina, sorte merlot z dvema različnima tehnologijama. Prva tehnologija je pridelava rdečega vina na klasičen način, ki mi tudi služi kot kontrola, druga pa je karbonska maceracija.
Moja dela pri izvajanju projekta se je pričelo v samem vinogradu s trgatvijo grozdja sorte merlot. Nato se je delo nadaljevalo v kleti. Pri kontroli sem grozdje s pomočjo pecljalnika spremenila v drozgo, ki sem jo prečrpala v cisterne. V tako pripravljeno drozgo sem dodala encim in kvasovke, pokrila in potapljala klobuk vsak dan. Čez sedem dni sem drozgo sprešala, mošt prečrpala nazaj v cisterno, dodala kalijev bisulfit in na vrh CO2.
Pri karbonski maceraciji pa sem v cisterne dala celo grozdje, dodala kvasovke, kalijev bisulfit in CO2 ter zaprla. Po sedmih dneh sem grozdje dala v prešo, dodala encim in pustila v preši dve in pol uri. Po izteku tega časa sem pričela s prešanjem, da sem dobila mošt, katerega sem s pomočjo črpalke prečrpala v cisterne. V cisterne sem dodala kvasovke in pustila, da alkoholna fermentacija poteče do konca.
V cisterni je mošt, v kateri poteka nadaljevalna alkoholna fermentacija.
Pri celotnem projektu sem uporabljala kvasovke (D 254) in hrano za kvasovke (Fermaid E), encime (Zimared) ter žveplov dioksid (SO2).
V naslednjih dneh je sledil pretok kontrole kot tudi projekta.
Pred samim stekleničenjem je šlo mlado vino še enkrat na analizo. Nato je sledilo filtriranje in stekleničenje.
Z najlepšimi pozdravi iz Vipave,
Iris!