Naša sorta je Traminec.
Traminec je poln, aromatičen, razkošen in telo je bogato.
Vinska sorta Traminec je bila opevana že v 15. stoletju. Izvor ima na južnem Tirolskem v Avstriji in ime po vinogradniškem kraju Tramin.
Poznamo dve različici, in sicer Dišeči traminec in Rdeči traminec. Po zunanji podobi sta oba enaka, a Dišeči se odlikuje po močni sortni aromi. Barva jagod je svetlejše rjavkasta kot pri Rdečem tramincu. Iz obeh različic pa dobimo belo vino.
Vino iz traminca ima nežno cvetico, ki ga z dozorevanjem bogati in pridobiva svojevrstno aromo.
Bogastvo cvetice in arome je posebej poudarjena pri Dišečem tramincu. Plemenita kislina v vinu deluje milo, običajno je z ostankom sladkorja, ki v primerni količini zaokroža to žlahtno bogastvo. Primerno negovano vino se tudi lepo stara in pridobiva na kvaliteti. Vsebnost alkohola je ponavadi visoka, vendar pri vrhunskih vinih alkohol ne izstopa, ampak se povežev lepo celoto.
Za to sorto smo se odločili, ker je ta sorta značilna za naše območje (Slovenske gorice) in vsi trije v skupini radi degustiramo različne tramince. Za to smo se hoteli preizkusiti v predelavi Traminca v vino.
