Nadvojvoda Janez in naš izbor sorte

Nadvojvoda Janez in naš izbor sorte

Nadvojvoda Janez se je rodil kot trinajsti izmed šestnajstih otrok velikega vojvode Toskane in Marije Ludovike Burbonske. Bil je svobodoljuben razsvetljenec, vnuk Marije Terezije.

Sedaj se zagotovo sprašujete, čemu vsi ti podatki in zakaj je bil ta človek sploh pomemben. Vse to boste izvedeli v nadaljevanju… :)

Na spletnem portalu www.staratrta.si so zapisali takole: “Nadvojvoda Janez je med svojimi mnogimi nagnjenji k novostim posebej skrbno negoval tudi svoj odnos do vinogradništva
Tedanje vinogradništvo na Štajerskem je bilo v Janezovih očeh zaostalo, v vinogradih je bilo veliko sort slabo rodne trte, njihova oskrba in kletarjenje pa nestrokovna.
Ker je nadvojvoda dobro poznal vinogradniške razmere ob Renu in kakovost tamkajšnjih vin, se je odločil za prenos tamkajšnjih sort v štajerske kraje.
Za središče, v katerem bi trte iz Porenja poskusno uvajali, je zaradi ugodnih klimatskih razmer izbral okolico Peker in Limbuša, kjer je leta 1822 kupil posestvo, danes znano pod imenom Meranovo.
Leta 1823 so začeli tam saditi nove sorte trt, njegov novi vinograd je bil drugačen od tedaj znanih, trte so bile prvič posajene v vrstah in strogo ločene po sortah. Izjemen uspeh pa se je pokazal že ob prvi trgatvi leta 1826.
Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na Meranovem leta 1832 ustanovili prvo vinogradniško šolo na Štajerskem, ki je postala izvorno središče sodobnega vinogradništva tako na sedanjem slovenskem kot na avstrijskem Štajerskem”.

In ker se sami dobro zavedamo, kako pomemben je bil ta človek za razvoj vinogradništva v naših krajih, smo se odločili za sorto, ki jo je že v takratnem času na Meranovem posadil nadvojvoda Janez.

Tradicija nam pomeni res veliko in komaj čakamo, da pridelamo vino, kateremu bomo dodali še posebno, Mušketirjevo noto, ki vas bo takoj spomnila na to, kako pomembno je marljivo delo skozi vse leto, da lahko na koncu spijemo kozarec dobrega in harmoničnega vina.

 

Spremljate nas lahko tudi na družabnih omrežjih;
Facebook https://www.facebook.com/Trijemusketirjizmeranovega/
Instagram https://www.instagram.com/trijemusketirjizmeranovega/

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.