Nadaljevanje fermentacije in pridelava polsuhega vina

Nadaljevanje fermentacije in pridelava polsuhega vina

Po parih tednih se proces fermentacije počasi zaključuje, kvasovke so vedno manj aktivne, vinu pa smo vedno bližje.

primerjanje vzorcev mošta iz obeh cistern

Odločili smo se za pridelavo polsuhega vina, kar pomeni, da moramo postopek vrenja zaključiti ob primerni količini sladkorja. Praviloma so polsuha vina tista, ki imajo koncentracij reducirajočih

titracija kot postopek ugotavljanja koncentracije sladkorja

sladkorjev višjo od 9 g/L, ampak ne presegajo 18 g/L preostalega sladkorja. Želimo si, da bo naše vino na spodnji meji pol suhega, zato moramo vsakodnevno preverjati količino sladkorjev, da bomo pravočasno ustavili fermentacijo.

Poleg merjenja sladkorja, smo vino pretočili v očiščene tanke, in odstranili droži ter preostalo usedlino, ki bi lahko vplivala na razvijanje nezaželenih okusov in arom, kot je bexer oz. vonj po gnilih jajcih. Na kvasne celice, ki so tekom fermentacije odmrle, se vežejo neprijetne vonjave, ki niso zaželene, zato je potrebno vino prečistiti.

Po pretakanju vina smo dodali še hrano za kvasovke, Noblesse in Rescue. Noblesse vzpodbudi ponovno fermentacijo, saj spodbuja vnos sladkorja v kvasne celice ter s tem poveča vsebnost alkohola, saj kvasovke pretvarjajo sladkor v alkohol. Rescue pa služi razstrupljanju vina.

prelivanje vina in čiščenje cistern

Po dodanih hranilih smo dvignili temperaturo na 20°C in s tem vzpodbudili ponovno ter zadnjo fermentacijo.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.