Na svetu lepše rožce ni…

Na svetu lepše rožce ni…

… kot je ta vinska trta. In res je! Ni dolgo nazaj, ko smo še v mrzlih zasneženih jutrih obrezovali trto, zdaj pa je že vsa zelena in obdana z mnogo grozdja.

Sauvignon se nastavlja soncu

Spet smo se Grofje Meranski malo sprehodili po našem čudovitem vinogradu na Meranovem, ki leži tik pod hišo Nadvojvode Janeza, gospoda, ki je vinogradniško tradicijo prinesel na tote sončne brége Limbuša. Pravi užitek je delati v takšnem okolju. In pravi užitek je bilo pogledati na parcelo našega Sauvignona. Spremljalo nas je toplo, sončno vreme, ki so ga bile trte po kar nekaj deževnih dnevih in močnem spustu temperature, prav gotovo vesele. Samo kak je pa puno! -je bil stavek prav vsakega izmed nas, Grofov, medtem ko smo pregledovali vinograd, odstranjevali odvečno listno maso in odstranili kakšen poškodovan ali bolan grozd. Ampak le teh ni bilo veliko. Grozdje je v veliki meri zdravo, nepoškodovano, jagode so polne. Prav to pa je bila tudi edina stvar, ki nas je malce zaskrbela, da bi jagode lahko popokale, zaradi prevelike vsebnosti vode, vendar smo se ob pogledu na vremensko prognozo, ki kaže lepo vreme, brez večjih ploh in previsokih temperatur, prav oddahnili od skrbi. Grozdju smo tudi izmerili vsebnost sladkorja s pomočjo refraktometra. Vzorce smo jemali po celem vinogradu. Na vrhu, spodaj, na sredini, na sončni, na senčni strani, tako da smo lahko dobili nek približek oz. povprečje na katerega se lahko zanašamo. Presenečeni smo bili nad povprečnim rezultatom, ki nam je pokazal 69°Oe (Oechsle) stopinj. Nad takšnim rezultatom smo lahko zadovoljni, saj se čas trgatve hitro približuje, pričakujemo pa, da se bo delež sladkorja še malce dvignil, ampak počasi, za zdaj nam gre vse tako, kot treba. Prav ta dan, ko smo obiskali naš vinograd, pa so delavci naše fakultete opravljali še zadnje škropljenje vinograda, in sicer so škropili samo v coni grozdja s posebnimi sistemičnimi fungicidnimi pripravki, ki nam bodo zagotovili, da grozdje ne bo prizadela siva plesen. Tako smo sedaj pripravljeni na zaključek vinogradniške sezone! Se beremo naslednjič.

Eden izmed načinov merjenja sladkorja Nekatere jagode so bi le že krepko založene s sladkorjem

Bogdaj!  

Comments are closed.