Lidlov mladi vinar je postal Martin Erzetič, najboljša ekipa pa Levant

Lidlov mladi vinar je postal Martin Erzetič, najboljša ekipa pa Levant

Lidl Slovenija in Slovenski festival vin sta razglasila zmagovalca natečaja Lidlov mladi vinar – to je postal perspektivni 29-letni Martin Erzetič (Čarga 1767) iz Goriških Brd, ki je zmagal z vinom merlot, pozna trgatev. Med štiri finaliste so se poleg Erzetiča uvrstili še Peter Gönc iz Gönc Winery s sivim pinotom, Jakob Bizjak iz Domačije Bizjak s cabernet sauvignonom ter  mlada vinarka Špela Štokelj iz Posestva Štokelj z vinom pinela. Finalna vina so od 16. novembra 2018 na voljo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji. V sklopu natečaja je že šesto leto zapored potekalo tudi tekmovanje študentskih ekip, ki so se pomerile v pridelavi prvega lastnega mladega vina in marketinške zgodbe o vinu. Tokrat je slavila ekipa Levant Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Natečaj Lidlov mladi vinar je namenjen tako perspektivnim mladim vinarjem do 35. leta, ki že pridelujejo svoje vino in so mladi prevzemniki domačih vinarskih podjetij, kot tudi študentskim ekipam, ki se pomerijo v pridelavi prvega lastnega vina ter marketinške zgodbe. V kategoriji perspektivnih mladih vinarjev je strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Tatjane Košmerl ocenila več kot 35 vzorcev vin in izbrala štiri finaliste. Po njenem mnenju so bila letošnja prijavljena vina izjemno kakovostna, opažen pa je bil tudi napredek vinarjev.

Prepričal je merlot pozne trgatve

Med vsemi finalisti je komisijo najbolj prepričal Martin Erzetič iz vinogradništva in vinarstva Čarga 1767, ki je za svoj merlot pozne trgatve prejel najboljšo oceno med vsemi vinarji (vrhunska ocena 87,2) ter tako postal absolutni zmagovalec natečaja. Martin Erzetič svojo strast do vinogradništva v prakso prenaša že od leta 2011 in ob zmagi na natečaju dodaja: »Vstop v trgovsko verigo Lidla Slovenija zame predstavlja lep dosežek in priložnost, da dosežem nove stranke. Menim, da je moje vino prepričalo z dobro dozorelostjo grozdja, ustrezno vinifikacijo in zorenjem v kleti.«

Lidlov mladi vinar ohranja študentski pridih

Že šesto leto zapored pa Lidl Slovenija spodbuja tudi mlade, nadobudne vinarje na slovenskih fakultetah, da pridelajo svoje prvo mlado vino. Letos so se v sklopu natečaja pomerile tri študentske ekipe, in sicer ekipa Vinogradniki 2018 iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, ekipa Zelenci iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici ter ekipa Levant iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Te so se pod mentorskim vodstvom pomerile v pridelavi mladega vina, pri katerem so morale uporabiti inovativne prijeme, obenem pa pripraviti še marketinški načrt. V skupnem seštevku točk je zmagala ekipa Levant iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Tudi preostali ekipi sta prejeli posebni priznanji – ekipa Vinogradniki 2018 je uporabila najbolj inovativne prijeme pri pridelavi vina, ekipa Zelenci pa je pripravila najboljše mlado vino sorte pinela.

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.