Lep sončen pozdrav iz primorskega dela Slovenije…

Lep sončen pozdrav iz primorskega dela Slovenije…

Smo študentje 1. letnika Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo, Univerze v Novi Gorici. Našo ekipo, ki smo jo poimenovali Lanthierijeve zvezde, sestavljamo: Karlo, Matej, Vanesa in Alen.

 

Image-28

To smo mi.

 

Smo pristna Briško – Istrska ekipa, ki je svojo vinogradniško-vinarsko pot začrtala v prelepi in slikoviti Vipavski dolini. V tej deželi sonca in znamenite burje namreč stoji veličasten dvorec Lanthieri, kjer se vsakodnevno srečujemo in si krojimo nova znanja. Zbližuje nas ljubezen do trte in vina ter želja po odkrivanju skritih sestavin te žlahtne kapljice.

Svoje vino bomo pridelovali iz avtohtone Vipavske sorte Zelen. Sorta spremlja Vipavsko dolino že zelo dolgo ter predstavlja del narodove kulture, ki jo želimo ohraniti.

Izbor sorte se nam je zdela odlična priložnost, da izpopolnimo naše znanje tako o rastnih značilnostih same sorte, kot tudi o predelovalnih zahtevah in kasneje o sami karakteristiki pridelanega  vina. Verjamemo tudi v to, da nam ravno Zelen ponuja veliko paleto raznovrstnih zanimivih zgodb, ki jih je vredno izkoristiti. Je trta poezije, vino pa njen zadnji stih.

 

Projekt Lidlov mladi vinar 2015 bo za nas dober izziv in prepričani smo, da nam bo ponudil tudi veliko novega znanja.

 

 

Tudi z delom smo že pričeli …

 

Do sedaj smo poleg rednega spremljanja rasti in rodnosti vinske trte, opravili že nekaj zelenih del v vinogradu. Lotili smo se odstranjevanja zalistnikov, ki so za pridelavo kvalitetnega vina nepotrebni. Poleg tega smo tudi odstranjevali liste v predelu grozdja in sicer samo na osenčeni strani vrst. Namen je bil omogočiti boljšo zračnost trsov in s tem preprečiti morebiten pojav glivičnih bolezni ter izboljšati dostopnost svetlobe. Potrebno je bilo tudi odstraniti zgornje dele mladik (vršičkanje), saj po nepotrebnem izkoriščajo hranila, ki so potrebna za razvoj in dozorevanje grozdja ter so tudi segali v medvrstni prostor, kar omogoča težje delo z mehanizacijo in morebitne poškodbe vinske trte.

1  2

Odstranjevanje listov v coni grozdja.

DSC_7302

Rezultati našega dela so zelo lepo vidni.

 

Sledil je še sprehod skozi vinograd, kjer smo opazovali kako se grozdje razvija. Ocenili smo tudi število grozdov na trs in pregledali zdravstveno stanje. Pri tem smo prišli do zaključka, da se grozdne jagode lepo in enakomerno razvijajo, da je obremenjenost trte z grozdi ponekod prekomerna in bo v prihodnje verjetno potrebno opraviti redčenje grozdov. Zdravstveno stanje trsov smo ocenili kot zelo dobro, kar pomeni, da nismo zasledili nobenih vidnih znakov bolezni. Glede na dosedanje vremenske razmere smo prepričani, da bo letošnji letnik odličen, naše vino pa prav tako.

WP_20150624_10_42_19_Pro[1]

Prva naloga uspešno opravljena!

 

Toliko za zdaj iz Primorskega konca. Komaj že čakamo, da vas ponovno razveselimo s kakšno svežo dogodivščino. Sedaj pa hitro zavihat rokave in veselo na delo!

 

Pozdravček, ekipa Lanthierijeve zvezde

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.