
Le korak do trgatve
Prihaja težko pričakovana trgatev, eden najpomembnejših korakov od grozdja do vina. In prav gotovo je spremljanje dozorevanja grozdja v vinogradu pred trgatvijo (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje,…) tisto opravilo, ki je odločilnega pomena za načrtovanje same trgatve, katerega se še prepogosto zanemarja.
Ker nočemo stvari prepustiti naključju, smo se na trgatev pripravili tudi mi in opravljali meritve tekom zorenja naše rebule.
Določanje vsebnosti sladkorja
Sladkorno stopnjo (°Oe) soka jagod smo določali z ročnim refraktometrom, ki deluje na principu lomnega količnika, ki je odvisen od sestave soka, zlasti sladkorjev.


Ostali parametri:
masa jagod (g) | sladkor (°Oe) | sladkor (°Bx) | sk. kis. (g/l) | pH | org. kisl. (g/l) | (g/l) |
172 | 86 | 20,4 | 6,1 | 3,27 | 2,8 | 4,9 |
Pregled zdravstvenega stanja trt
Tekom rastne sezone smo stalno pregledovali zdravstveno stanje trt in grozdja, opazili smo, da trte niso imele večjih problemov z zdravstvenim stanjem. Nismo pa se mogli izogniti napadu trsne listne pršice šiškarice (Colomerus vitis).
Mi že nestrpno čakamo dan trgatve, pa vi? :) Do naslednjič pa: