Le pitje vina ali pravo doživetje?

Le pitje vina ali pravo doživetje?

Med tem, ko čakamo na zaključna dela pridelave vina, smo se odločili, da vas bomo podučili o pravilnem degustiranju vina. Ste vedeli, da obstajajo pravila degustiranja?

Da boste naslednjič na degustacijah vina izgledali profesionalno in boste okusili vino kot celoto (tudi malenkosti, ki jih prej sploh niste zaznali), vam bomo v tej objavi dali par nasvetov kako pravilno degustirati vino.

Kako se degustacija vina začne?

VIDEZ VINA

Najprej moramo v kozarec naliti vino. Sledi prvi korak degustiranja – videz. Kozarec z vinom držimo v spodnjem delu peclja. Ste se kdaj vprašali zakaj so peclji kozarcev tako dolgi?

To ni zato, da bi kozarci bili lepi, ampak ima dolg pecelj svojo funkcijo. Z držanjem kozarca v spodnjem delu peclja, preprečimo, da bi se vino med degustiranjem segrelo na račun telesne toplote, ki jo oddajajo naše roke. Sedaj, ko to veste, vam predlagamo, da pecelj kozarcev vedno držite v spodnjem delu. Ne samo, da se vino ne bo segrelo, ampak tudi bolj nobel zgleda.

Pa da ne zaidemo preveč, se vrnimo k prvemu koraku degustiranja – pogledu, s katerim ocenjujemo videz vina.

V tem koraku opazujemo bistrost, viskoznost in barvo vina,  ter pri penečih vinih tudi iskrenje. Bistrost vina ocenjujemo tako, da kozarec pod kotom obrnemo proti svetlobi. Barva vina je odvisna od vrste vina in mora ustrezati določeni sorti vina.

VONJ VINA

Sledi drugi korak, pri katerem uporabimo čutilo – nos. Najprej povonjamo kozarec natočenega vina, nato kozarec krožno zavrtimo, da sprostimo vse arome. Kozarec približamo nosu in globoko vdihnemo. Pri prvem vonjanju zaznamo vonj s površine vina.  Pri drugem vonjanju s krožnim vrtenjem povečamo površino vina v kozarcu in omogočimo večje izhlapevanje hlapnih snovi. Pri tem koraku degustiranja se osredotočimo na spremembo vonjav, ki se razvijajo ter na vse arome, ki jih lahko zaznamo v vzorcu vina.

OKUS VINA

Šele sedaj sledi okušanje vina, ki ga običajno edino naredimo. Okus vina je najpomembnejši senzorični parameter. Aromatične snovi v vinu zaznamo z okušanjem. Naredimo manjši požirek vina in se osredotočimo na vse okuse, ki se razvijejo v ustih. Pri tem vino zadržimo v ustni votlini in poskrbimo, da s tekočino zaobidemo vse dele ustne votline. Na ta način začutimo vse nianse okusa in arome. Vino nato požremo ali ga izpljunemo v posebni vrček. Pozorni smo na intenzivnost okusa, kako dolgo ostane okus ter na arome, ki se razvijejo v ustih.

Pri degustiranju vina sodelujejo vsi naši čuti. Pomembno je, da upoštevamo prej napisane nasvete, da vino doživimo kot celoto.

Sedaj veste kako pravilno degustirati vino. Pri tej temi vam moramo povedati še, da je zelo pomemben vrstni red pokušanja vzorcev vina. Vedno začnemo z degustacijo belih vin, nato rosé in na koncu rdečih vin. Pomembno je, da degustiramo suha vina pred slajšimi, zvrsti pred sortnim vinom, mlajše letnike pred starejšimi ter vina z manjšo alkoholno stopnjo pred vini z večjo alkoholno stopnjo.  

Objavo o degustaciji vina smo napisali, saj smo se udeležili dogodka Salon Traminec 2019 v Radencih in ker se bomo v kratkem (14.11) udeležili tudi vinskega dogodka Slovenski festival vin. Ker se zavedamo kako pomembno je pravilno degustiranje vin in ker veliko posameznikov tega ne ve, smo se odločili, da napišemo nekaj osnovnih pravil degustiranja.

Spremljajte nas še naprej saj vam v naslednji objavi razkrijemo, kako daleč smo s postopki pridelave našega vina.

Se ponovno beremo v kratkem,

ekipa Fuzija Rosé

Sledite nam lahko tudi na: Instagramu in Facebooku

Viri: Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. 2019. Vabilo na vinogradniško – vinarsko delavnico. https://www.kmetijskizavod-ng.si/novice/2019032214300481/vabilo_na_vinogradnisko__vinarsko_delavnico; Slovenski festival vin. 2018. Kako okušati vino kot profesionalec 1. del. https://slovenskifestivalvin.si/2018/10/05/kako-okusati-vino-kot-profesionalec-1-del/;

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.