Le kje bo dozorelo grozdje za najboljše vino?

Le kje bo dozorelo grozdje za najboljše vino?

V prejšnji objavi smo vam predstavili katera zelena dela opravljajo vinogradniki v poletnih dneh. Sedaj pa je čas, da vam razkrijemo, kje se nahajajo vinogradi, v katerih bomo pridelali grozdje in iz katerih sort bo naše vino.

Le kje se nahajajo vinogradi, kjer bomo pridelali grozdje za naše vino?

Kot smo že napisali v prvi objavi, člani naše skupine prihajamo iz Primorske in Štajerske. In ker se Štajerci in Primorci nekoliko razlikujemo v okusu za vino, si lahko mislite, da člana iz Štajerske nisva bila navdušena nad idejo, da bi grozdje pridelali na Primorskem. Kje bi potem lahko ležal naš vinograd?

Glede na prej napisano, je verjetno že vsem jasno, da je kraj kjer bomo pridelali grozdje na Štajerskem. Vinograd v katerem pridelujemo grozdje za naše vino se nahaja v občini Oplotnica, ki leži med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami. Vinograd je star 4 leta in spada v 4 ha obsegajoč vinograd, ki je last družinskega vinogradniškega podjetja Mlakar.

Razgiban relief in prehodna lega med alpskim in panonskim svetom Slovenije, občine Oplotnica, se odražata v raznolikih podnebnih značilnostih območja. Občina Oplotnica leži na meji med zmernim celinskim podnebjem osrednje Slovenije  ter zmernim celinskim podnebjem vzhodne Slovenije. Povprečna letna temperatura zraka znaša med 8 in 10°C. Relief ima velik vpliv na razporeditev padavin. Na severnem delu občine, kjer se nahajajo naši vinogradi,  letno v povprečju pade med 1.300 in 1.400 mm padavin. Vse podnebne in reliefne značilnosti tega območja se bodo odražale tudi v našem vinu.

V prejšnjih objavah smo vam razkrili, da bo vino, ki ga bomo pridelali zvrst. To pomeni, da bo iz več sort grozdja. Iz katerih sort grozdja bo naše vino, vam razkrijemo v nadaljevanju.

Modra frankinja je rdeča sorta vinske trte. Grozdje dozori srednje pozno. Teža grozda je od 200 do 400 gramov. Sorta rodi obilno in dokaj redno. Je precej odporna proti boleznim ter srednje odporna za nizke temperature. Vino je običajno modrikasto rdeče barve z vijoličnim odtenkom, svetlejše ali temnejše, odvisno od zrelosti in časa maceracije. Je polnega okusa, sadno, sveže ter s svojevrstno fino cvetlico. Vonj je svež in spominja na jagodičevje.

Gamay je prav tako rdeča sorta vinske trte. Grozdje zori med prvo in drugo zoritveno dobo. Običajno dozori v začetku septembra. Teža grozdja je 90 do 120 gramov. Sorta je dobro odporna proti boleznim in nizkim temperaturam. Vino je izrazito rdeče barve, brez posebnega vonja in okusa.

Bo naše vino še iz katere druge sorte?

Vsega vam ne moramo takoj izdati, spremljajte nas še naprej in  vse boste izvedeli. Se ponovno beremo v kratkem,

ekipa Fuzija Rosé

Sledite nam lahko tudi na: Instagramu in Facebooku

Viri: Občina Oplotnica. 2015. Geološke in pedološke značilnosti občine Oplotnica: 14 str. https://oplotnica.si/o-oplotnici/geoloske-in-pedoloske-znacilnosti/, Sadika na dom.si. 2017. Trta Modra frankinja: 1 str. http://www.sadikanadom.si/trta-modra-frankinja.2, Sadika na dom.si. 2017. Trta Gamay: 1 str. http://www.sadikanadom.si/trta-gamay.2, Wikimedia. 2017. Općina Oplotnica: 2 str. https://hr.wikipedia.org/wiki/Op%C4%87ina_Oplotnica.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.