Bliža se trgatev

Bliža se trgatev

Zadnji sončni žarki božajo grozdje in ga polnijo z energijo, da bo kmalu pripravljeno za trgatev.

Kot že veste, se naš vinograd nahaja v vinorodnem okolišu Goriška Brda na gričevnati, soncu izpostavljeni legi. Široke dvovrstne terase omogočajo enakomerno obarvanost in zrelost grozdov, ki je ključnega pomena, saj mora biti material čim bolj izenačen, za kakovostne končne rezultate.

Izjemno pomembna je vsebnost sladkorjev, oziroma razmerje med sladkorji in kislinami. Za okoliš Goriška Brda so značilni pridelki z večjo količino sladkorja. Sladkorno stopnjo se meri v brixih, ki nam povedo kolikšen je delež sladkorjev v tekočini, izražen v odstotkih. Grozdje iz vinorodnega okoliša Goriška Brda naj bi ob trgatvi vsebovalo  od 20 do 25 enot brix. Poleg same lege vinograda in s tem povezano osončenostjo, k visoki sladkorni stopnji močno pripomore mala količina padavin in značilna flišna podlaga. Visoki sladkorji se manifestirajo v končni višji alkoholni stopnji. Ne smemo pa pozabiti na kisline, ki jih je v grozdju, zaradi vpliva mediteranskega podnebja-visoke temperature, zelo malo od 3,5- 6,5 g/L. Končno razmerje sladkorjev in kislin, vsebnost alkoholov, ekstraktov itd., dajejo vinu prepoznavno aromo.

Dne 22. avgusta, smo opravili prvo meritev sladkorjev, ki je znašala 17 brixov. Predvidevamo, da se bo trgatev izvajalo nekje med 15. in 20. septembrom, sladkorna stopnja, pa naj bi dosegla od 20-21 brix.

Grozdje potrebuje le še malo sonca, da ga lahko oberemo in stopimo korak bližje končnemu izdelku, za katerega se že veselimo, da vam ga lahko predstavimo;)

Se tipkamo!

Ekipa Levant

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.