Kletarimo, kletarimo!

Kletarimo, kletarimo!

Nekaj dni po trgatvi smo se vrnili na Meranovo, da bi preverili vrenje mošta. Preverili smo temperaturo in koliko sladkorja je odvrelo. Čez nekaj dni smo ustavili vrenje, tako da samo mošt ohladili in žveplali. Zadovoljni smo bili s fermentacijo, saj je mlado vino zelo aromatično. Zaznali nismo nobene napake ali bolezni vina. Nato smo čez nekaj dni opravili prvi pretok, da bi odstranili usedle droži in izmerili vsebnost žvepla.

trgatev_nadvojvoda

Sedmega oktobra smo se odločili, da poberemo še tisto grozdje, ki smo ga ob trgatvi pustili na trsih. Zaradi majhne količine smo specljali in stisnili kar ročno in dobili 8 litrov soka, katerega sladkorna stopnja je bila 96°Oe, kar že spada v kategorijo pozne trgatve. Ta sok smo dodali našemu moštu in s tem zvišali sladkorno stopnjo.

Čez nekaj dni smo vzeli vzorec našega mošta ter opravili meritve vsebnosti prostega žvepla, kisline in pH vrednosti. Ugotovili smo, da moramo znižati kislino, kar smo tudi storili v najkrajšem možnem času. Tako smo 10. oktobra naše mlado vino pretočili in stabilizirali termolabilne beljakovine z dodatkom bentonita. S tem se bo tudi vino delno zbistrilo in bo pripravljeno za filtracijo ter polnitev v steklenice za uradno analizo.

Smo že v nestrpnem pričakovanju Slovenskega festivala vin v Ljubljani, kjer se bomo prvič predstavili z našim mladim vinom.

Vaša ekipa Nadvojvoda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.