Kako je strokovna komisija ocenjevala vzorce

Kako je strokovna komisija ocenjevala vzorce

Strokovna ocenjevalna komisija natečaja Mladi vinar Slovenije je v ponedeljek, 14. decembra 2020, ocenila skupaj 54 vzorcev vin. Ocenjevanje je potekalo po 100-točkovni OIV metodi in v zasedbi petčlanske strokovne komisije. V imenu članov je predsednica komisije prof. dr. Tatjana Košmerl zapisala naslednje vtise z letošnjega ocenjevanja.

V treh različnih kategorijah smo ocenjevali:

  • 8 vzorcev belih penečih vin;
  • 30 vzorcev belih mirnih vin;
  • 16 vzorcev rdečih mirnih vin.

Med penečimi vini, letnikov 2016-2019 smo imeli tri vzorce sortnih vin (zelen, pinela in modri pinot), preostali so bili zvrsti.

Številčno največ je bilo belih suhih vin, med njimi pa kar 10 vin sorte sauvignon. Tudi sicer so bila vsa bela vina sortna, letnikov 2017-2020.

Rdeča vina, letnikov 2017-2019 so prav tako zastopala sortna vina, le eno zvrstno. V primerjavi z belimi vini je bila med rdečimi kakovost najbolj izenačena.

Posebnost letošnjega ocenjevanja, poleg prevlade sortnih vin in presenetljivo večjega števila vzorcev v primerjavi z lanskim letom, so bila predvsem zelo “dodelana” vina, bolj sadna, sveža ali zrela (odvisno od letnika), v večini primerov z intenzivnejšo večplastno aromo, kompleksnejša in harmonična. Z veseljem napišemo, da ni bil noben vzorec izločen – iskrene čestitke pridelovalcem. 

Komisija je bila pri svojih ocenah zelo enotna, organizator pa je poskrbel za ustrezen vrstni red in temperaturo vzorcev, profesionalno strežbo in takojšnjo računalniško obdelavo rezultatov. Med super finalisti bo borba še zelo tesna. Že ocene strokovne komisije nakazujejo izredno izenačeno kakovost med prvimi tremi vzorci.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.