Kaj, kje in zakaj v vinu najdemo žveplov dioksid?

Kaj, kje in zakaj v vinu najdemo žveplov dioksid?

Ta teden objavljamo pet novih blogov , ki jih bomo uvrstili v našo novo rubriko: KAJ, KJE IN ZAKAJ?, torej v petih dneh vam bomo predstavili pet sestavin, ki jih lahko najdemo v vinu in jih opisali, danes vam predstavljamo ŽVEPLOV DIOKSID!

Kaj, kje in zakaj: ŽVEPLOV DIOKSID

KAJ:

  • Žveplov dioksid je kemijska spojina, s kemijsko formulo SO2. V naravni obliki je to brezbarvni plin, ki lahko draži sluznice in dihala.
  • V vinarstvu najpogosteje uporabljamo naslednje oblike:

-plinski SO2 (90% aktivnost)
-5-6% raztopina žveplove (IV) kisline H2SO3 (žveplasta kislina)
-kalijev bisulfit K2S2O5 (v obliki prahu), ki je v vodi topna kalijeva sol žveplovega dioksida

Kemijska spojina: žveplov dioksid
Kemijska spojina: žveplov dioksid

KJE:

  • V vinu, v posušenem sadju, oblačilih, papirju…
  • SO2 je prvotno že naravno prisoten v vinu, tvorijo ga kvasovke med fermentacijo, v koncentracijah nad 15 mg/l, lahko pa ga dodamo v vino med različnimi enološkimi postopki.

 

ZAKAJ:

  • Da preprečimo nezaželjene reakcije v vinu.
  • V vinarstvu se uporablja kot enološko sredstvo, ki deluje protimikrobno in antioksidativno, uporablja se tudi za preprečevanje aktivnosti oksidacijskih encimov, preprečevanje rasti nezaželenih mikroorganizmov, za preprečevanje reakcij porjavenja, za vezavo porabnikov žvepla. Kot vidimo ima uporaba žveplovega dioksida resnično velik pomen, da lahko pridobimo kakovostno in obstojno vino.

 

PROBLEM:

  • Slaba stran S02 je, da so po Pravilniku o aditivih za živila žveplov dioksid in sulfiti uvrščeni med aditive in sicer med pogojno dovoljene konzervanse in antioksidante. Prav tako pa SO2 spada med alergene, zato mora biti na vsaki vinski steklenici napisano, da vino vsebuje sulfite ali žveplov dioksid.
  • Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je najvišja meja uživanja SO2: 25 mg SO2/oseb/dan, ki zdravju še ne predstavlja nevarnosti, če nanj nismo alergični. Zato ni problema, če si danes ob večerji privoščite kozarček vina, saj so tudi vrednosti SO2 v vinu omejene s pravilnikom. Vrednosti SO2 določamo s kemijskimi analizami vina, določamo skupni, prosti in vezani žveplov dioksid.

 

brez-naslova5

 

*Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati grozdje za predelavo v vino, o dovoljenih tehnoloških postopkih in enoloških sredstvih za pridelavo vina in o pogojih glede kakovosti vina, mošta in drugih proizvodov v prometu (UL RS 43/2004, z dne 26.4.2004)

 

Žveplov dioksid nas vseeno ne odvrne od kozarčka vina ob posebnih priložnostih

 

Lep ponedeljek Vam želimo,

Ekipa Osminka ∞

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.