
Kaj, kje in zakaj kozarec vina na dan odžene zdravnike stran…
»Več je starih pivcev vina kot starih zdravnikov.«
(francoska ljudska modrost)
Kaj: FENOLI
- So ciklične benzenove spojine z eno ali več hidroksilnimi spojinami
- So “imunski sistem” trte
- Vinu dajejo barvo, vplivajo na vonj in okus
- So antioksidanti, delujejo kot konzervans ter so protimikrobno aktivni
- Poznanih je več kot 4000 različnih fenolnih spojin
Kje:
- V grozdju (v kožici gozdne jagode, peškah in pecljih)
- V številnih drugih vrstah sadja
- Sadne in zelenjavne sokove pridobivamo iz čistega sadnega mesa (sadežem lupine in pečke odstranimo); pri stiskanju grozdnega
mošta se kožic in pešk ne odstranjuje, zato je v vinu več fenolnih spojin, ki se zaradi alkohola tudi dlje časa ohranijo.
- Sadne in zelenjavne sokove pridobivamo iz čistega sadnega mesa (sadežem lupine in pečke odstranimo); pri stiskanju grozdnega
Zakaj vino pozitivno vpliva na zdravje?
Fenolne spojine v človeškem organizmu delujejo kot močni antioksidanti. Preprečujejo nastanek prostih radikalov, ki spodbujajo nastanek različnih bolezni ter pospešujejo staranje. Eden najznamenitejših uničevalcev je RESVERATOL, ki celo znižuje količino slabega holesterola, povečuje pa količino dobrega. Ima tudi pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka krvnih strdkov in deluje protivnetno.
Fenolne spojine najdemo tako v belih kot rdečih vinih, količina resveratola pa je večja v rdečih vinih.
»Med vsemi pijačami je vino najbolj koristno,
med zdravili najbolj okusno in med živili najbolj prijetno.«
Plutarh, grški filozof (45-125)