Izmerili kakovostne parametre Zelena!

Izmerili kakovostne parametre Zelena!

Lanthierijeve zvezde smo zopet tukaj s svežimi novicami iz Vipavskega konca.

»Bandima« že trka na vrata. Še nekaj toplih, sončnih dni in grozdje bo optimalno zrelo in primerno  za trgatev. In kot se za pravega vinogradnika spodobi, smo tudi mi že začeli s spremljanjem dozorevanja grozdja.

Prvo vzorčenje smo opravili v sredo, 26.8.2015. Vas zanima kako smo to naredili?

Nič lažjega… Odpravili smo se v vinograd, kjer je bilo potrebno vzorce grozdja najprej nabrat. Potrebno je bilo nabrati čim bolj reprezentativen vzorec, zato smo jagode izbirali naključno po celotnem vinogradu, na sončni in na senčni strani vrste ter na vseh delih grozda: zgoraj, spodaj, v sredini, itd. Da bi bila meritev še bolj natančna, smo vzorčili v dveh ponovitvah ter meritve kasneje med seboj primerjali.

Vzorce smo nato odnesli v laboratorij. Iz vsakega vzorca posebej smo naključno izbrali 100 jagod in jih stehtali. Jagode smo nato v vrečkah ročno stisnili in pridobljeni grozdni sok prefiltrirali skozi filter papir, da smo dobili bistrejši sok. Količino sladkorjev smo določili z umerjenim elektronskim refraktometrom (ATAGO WM-7). Nato smo v moštu izmerili še pH vrednost in vsebnost skupnih kislin. Meritve smo opravili na avtomatskem titratorju Titrino plus (Metrohm 848 Titrino plus).

Meritve kakovostnih parametrov so pokazale, da se vrednosti skupnih sladkorjev, kislin in pH približujejo vrednostim optimalnim za trgatev. V naslednjem tednu bomo grozdje še enkrat vzorčili in tako bomo lahko bolj natančno vedeli, kdaj se bo trgatev začela. Če se bo nadaljevalo tako lepo sončno vreme, bomo lahko že prav kmalu naznanili trgatev našega Zelena.

 

Do takrat pa vam Lanthierieve zvezde pošiljamo sončne pozdrave iz Vipavskega :)

 

Tehtanje.
Tehtanje.

 

DSC_7471
Ročno stisnjena drozga.

 

Merjenje sladkorjev.
Merjenje sladkorjev.

 

DSC_7478
Pripravljanje avtomatskega titratorja na merjenje vsebnosti skupnih kislin in pH.

 

DSC_7480
Avtomatski titrator Titrino plus (Metrohm 848 Titrino plus).

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.