In mošt (mlado) vino je postalo!

In mošt (mlado) vino je postalo!

Minilo je že nekaj časa, kar smo naše grozdje ločili od trte in ga prenesli v klet fakultete. Tega smo se lotili septembra, 15. 9. 2015, ko se poletje že preveša v jesen.  Prvotno bi naj trgatev opravili že dan prej, vendar nam jo je zagodel dež in tako smo jo bili primorani prestaviti za en dan, saj nismo želeli, da bi se jagode »napile« vode. Tako smo jo še zadnjič mahnili v Kromberk, nestrpni ob pričetku konkretnejšega dela.

Ob prihodu nismo nič omahovali in smo se kar lotili trganja grozdja, saj so se nad nami zgrinjali črni oblaki. Vendar kot bi vedeli, da se ne smejo “pretrgati”, so nas obšli, in opoldne sva že imeli polne gajbice najlepše Rebule v vinogradu.

CAM04321
Pričetek trganja
CAM04327
Ob zaključeni trgatvi

Še isti dan smo se ob prihodu v Ljubljano lotili predelave grozdja. Najprej je potekalo pecljanje – drozganje. Dobljeno drozgo smo postavili v hladilnico za 12 ur, kjer je pri 7 °C potekala hladna maceracija. Namen te je obsežnejša ekstrakcija primarnih prostih aromatičnih spojin ter tudi večja vsebnost njihovih glikozidno vezanih oblik v moštu. Vse to se odraža tudi v tvorbi sekundarnih in terciarnih aromatičnih spojin.

Po končani maceraciji je sledilo 30-minutno stiskanje, pri čemer smo sok ločili od tropin. Posode smo ponovno postavili v hladilnico zaradi predbistrenja, saj so se tako nezaželene snovi posedle na dno. Po samobistrenju smo opravili pretok v cisterne in vzpodbudili začetek alkoholne fermentacije z dodatkom aktivnega vrelnega nastavka (ob predhodni rehidraciji). Rast kvasovk smo vzpodbudili še z nekoliko višjo temperaturo prvih nekaj ur, ki smo jo nato ustalili na 17 °C.

CAM04342
Prenašanje drozge v stiskalnico
CAM04347
Pretok bistrega grozdnega soka

Sedaj pa vestno obiskujemo klet in senzorično ocenjujemo naše že mlado vino. V vinu lahko prepoznamo tipičnost sorte Rebula, ki velja za sorto s poudarjeno kislino in svežino.

Z novicami iz kleti se oglasimo kaj kmalu, saj na vrata naše kleti že trka prvi pretok vina!

 

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.