
Imamo najboljše mlade vinarje 2014!

Ekipa »Nadvojvoda«, ki jo sestavljajo študenti Urška Bračko, Miha Kren, Laura Lepej in Urška Polanec, je postala letošnja zmagovalka natečaja Lidlov mladi vinar. Razglasitev je potekala na otvoritvi že 17. Slovenskega festivala vin.
In kdo je postal Lidlov mladi vinar 2014? Najbolje vino sorte sauvignon so pridelali člani ekipe Nadvojvoda. Slavnostno smo zmagovalce razglasili na otvoritvi že 17. Slovenskega festivala vin. Zmagovalna ekipa z Meranovega se bo za nagrado udeležila strokovne ekskurzije v tujo vinorodno deželo, pridružili pa se jim bodo še še študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki so se preizkušali v različnih alternativnih tehnologijah pridelave vina na domačih primorskih sortah, vključno s sorto zelen. Izbrani študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo se namreč na natečaju Lidlov mladi vinar niso pomerili v tekmovalnem delu, ampak so se skupaj ukvarjali z alternativnimi postopki pridelave vina. Preizkušali so inovativne prijeme v predfermentacijskih in fermentacijskih postopkih pridelave grozdja, ki omogočajo izboljšanje kakovosti in prepoznavnosti vin. S tem so želeli tudi dokazati, da vinarstvo že nekaj časa ne velja za tradicionalen poklic, ampak se na tem področju tehnologije pospešeno razvijajo.
Z natečajem so študenti vinogradništva in vinarstva pridobivali dodatno znanje v pridelavi vina, in praktične izkušnje, za katere so vsi udeleženci dejali, da so izredno dragocena popotnica v »resnični svet vinarstva in vinogradništva«.
Njihovo stojnico je na Slovenskem festivalu vin oblegalo veliko radovednežev, ki jih je zanimalo, kako so se študenti znašli v situacijah, ki jih pravi vinarji že poznajo, in seveda – kaj jim je uspelo pridelati.
Strokovni posvet o mladih vinarjih in njihovi prihodnosti
Na Slovenskem festivalu vin smo organizirali tudi strokovni posvet na temo mladih vinarjev in njihove prihodnosti v vinarstvu. Namen strokovnega posveta je bil združitev perspektiv iz različnih področij, ki so vključeni v proces izobraževanja mladih vinarjev in njihovo nadaljnjo poslovno pot. Poleg predstavnikov Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo sta na posvetu sodelovala tudi že uveljavljena vinarja Edvard Reya in Uroš Rojac. Kot so družno ugotovili udeleženci, je izrednega pomena, da se pri izobraževanju mladega kadra na področju vinarstva in vinogradništva nujno povezujejo strokovne vsebine in redna ter intenzivna praksa. Oba uveljavljena vinarja, Edvard Reya in Uroš Rojac, pa sta poudarila, da je vsakodnevno delo vinarja, ki že prodreti s svojo blagovni znamko na trgu, pravzaprav opravljanje številnih poklicev – potrebno je seveda vinarsko znanje in odličen izdelek, vendar kdaj znati tudi kaj popraviti, organizirati, pa tudi tržiti in promovirati.




