Fuzija, prava misija …

Fuzija, prava misija …

V prejšnji objavi ste spoznali člane naše ekipe, zdaj pa je čas, da vam pojasnimo zakaj smo našo skupino in hkrati vino poimenovali Fuzija Rosé. Predstavili vam bomo svoje vino in zakaj smo se odločili za pridelavo takšnega vina.

Se sprašujete, zakaj je naslov objave Fuzija, prava misija?

Razlog tiči predvsem v izbiri imena. Čeprav mogoče to ne predstavlja težave mnogim, je bila za nas izbira imena prava misija. Prijavnico za natečaj smo imeli že dolgo izpolnjeno, vendar smo jo na koncu oddali tik pred zdajci, saj smo kolebali, kako poimenovati našo skupino. Imeli smo različne, vendar neprimerne predloge, ki še povrhu niso bili všeč vsem članom ekipe. Na koncu smo se odločili za ime Fuzija Rosé. Vendar zakaj?

No, prvi del imena je Fuzija, katere sopomenka je združitev. Kot ste lahko izvedeli v prejšnji objavi, člani ekipe prihajamo iz štajerske in primorske. V natečaju bomo združili moči in znanje iz dveh različnih koncev Slovenije. To pa ni vse. Vino, ki ga bomo pridelali ne bo sortno vino, ampak bo zvrst, kar pomeni, da bo pridelano iz več sort grozdja. V enem vinu bomo združili in izkoristili najboljše lastnosti posameznih sort grozdja. 

In še drugi del našega imena – Rosé. Tu je razlaga bolj jasna. Seveda je drugi del besede Rosé, če pa bomo pridelali rosé vino. Rosé vino je vino, katerega barva se lahko razteza od nežno bakrene prek čebulne do svetlo rožnate, “pink”, pa vse do češnjeve rdeče. Le kakšne barve bo naš?

Kot smo že na začetku objave napisali, vam dolgujemo pojasnilo, zakaj bomo pridelali rosé vino. No in smo spet pri članih naše ekipe, ki prihajamo iz štajerske in primorske. Se vam že dozdeva zakaj smo se odločili za pridelavo rosé vina? Kot verjetno veste, so Štajerci bolj znani po pridelavi in pitju belih vin, Primorci pa rdečih vin. Sedaj ste verjetno pomislili seveda, če belemu vinu dodaš par kapljic rdečega, potem dobiš rosé. No temu ni čisto tako. Tak način pridobivanja rosé vin v Evropski uniji ni dovoljen in je dovoljen le v Ameriki. Rosé vino se lahko prideluje le iz rdečih sort grozdja po postopku pridelave belega vina. To pomeni, da grozdja ne maceriramo (kontakt kožic z vsebino grozdnih jagod) dolgotrajno, ampak le nekaj ur, preden ga stisnemo v grozdni sok.

Še vedno vam nismo dali pravega odgovora, zakaj ravno rosé vino in kako je to povezano s člani naše ekipe. Rosé vino je bil kompromis med nami, da ne pridelamo belega vina po želji članov iz štajerske oziroma rdečega vina po želji člana iz primorske. Hkrati pa nam rosé vino predstavlja izziv. Kot ste lahko prebrali že v prejšnji objavi, se pri dveh članih ekipe ukvarjajo s pridelavo vina, vendar nobeni ne pridelujejo rosé vin. Torej bo pridelava rosé vina pravi izziv za vse člane, kot že v naslovu napisano, prava misija.

Želimo vam veliko toplih in sončnih dni,

ekipa Fuzija Rosé

Sledite nam lahko tudi na: Instagramu in Facebooku

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.