Finalisti v kategoriji rdečih vin

Finalisti v kategoriji rdečih vin

ANDREJ ERZETIČ
Vina Erzetič
Vino: Don (50% merlot, 50% cabernet sauvignon)

Andrej Erzetič je že od malega rastel skupaj z vinsko trto, s strastjo do vina in želje do uspeha. Na srednji kmetijski šoli se je naučil osnov kmetijstva, na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici pa se je usmeril v vinarstvo. Želja po še več znanja ga je peljala v Luksemburg, kjer je opravljal prakso in pridobil nove izkušnje iz kletarjenja. Leta 2016 je predstavil svoje prvo vino in sicer penino Sentio letnik 2012. Pri 25 letih je postal prevzemnik kmetije. Danes vodi celotno klet in ima še kopico idej, naslednje leto namreč prihaja nova linija vin Erzetič, ki pa naj za zdaj, pravi Andrej, ostane še skrivnost.

O vinu:
Andrejev rdeči cuvée je temne rubinasto rdeče barve. Bogato telo nakazuje mogočna cvetica s prevladujočim vonjem po rdečih sadežih, toda tudi nežno travnata in rahlo začinjena. V ustih se izkaže za širokogrudno vino močnih taninov, ki zorijo v zaupanja vredne podporne stebre alkoholno krepkega vina s še vedno živahno kislino. Na okusu spominja na marmelado iz temnih sadežev z dodatkom začimb (zelenega popra) in vrtnih zelišč. V mineralnem pookusu prihaja do izraza zmerna pikantnost, čeprav so v samem odhodu prisotne dimne note.

JAKOB BIZJAK
Domačija Bizjak
Vino: Cabernet sauvignon

Jakob Bizjak, tudi lanski finalist natečaja, je svoje znanje pridobival na Biotehniški šoli, kjer je v sklopu projektne naloge pripravil njihovo prepoznavno penino iz rebule. Ker ga je že od malih nog veselilo delo v vinarstvu, se je vpisal na Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo. Svoje znanje je še dodatno obogatil z opravljenim tečajem za sommeliera 1. stopnje in tečajem WSET 2. stopnje. Vse pridobljeno znanje že sedem let pridno uporablja na domači kmetiji. Prihodnost domačije si želi graditi predvsem na rebuli, saj je ta sinonim Goriških Brd in tako odsev briške zemlje ter ponos regije.

O vinu:
Jakobov cabernet sauvignon je intenzivne rubinaste barve z vijoličnim odtenkom. V tem bogatem, dozorelem in strukturnem vinu se prepletajo sadne arome borovnic, ribeza in slive. Nežne sadne note rdečega jagodičevja se v okusu dopolnjujejo s pikantnimi poprovimi notami in likviricije. Tanini so mehki in bogati, pookus pa trajen.

GAŠPER BUŽINEL
Vina Aleksander
Vino: Vino: Cabernet sauvignon

Gašper Bužinel iz Medane se je obdelave vinske trte, pridelave grozdja in vina učil od očeta Aleksandra  in strica Mirana. Trenutno zaključuje srednjo kmetijsko šolo v Šempetru. Njegov življenjski cilj je nadaljevati dediščino, ki jo je začel njegov dedek. Želi si delati elegantna sveža vina v barik sodih, ki izražajo edinstven terroir Goriških brd.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.