Finalisti v kategoriji penečih vin

Finalisti v kategoriji penečih vin

Nazadnje razkrivamo še avtorje najboljših penečih vin tokratnega natečaja.

VANEJA STEYER
Steyer vina
Vino: Melody

Vaneja Steyer je ljubezen do vin podedovala od svojega očeta Danila, ki je vinogradništvo in vinarstvo pripeljal v družino. V srednji šoli se je posvetila turizmu, trenutno pa svoje znanje nadgrajuje v Avstriji, kjer študira prav vinarstvo. Pogosto se udeležuje vinskih sejmov v tujini, kjer predstavlja domača vina. Njena strast so penine, predvsem metoda charmat, veseli pa jo tudi vse povezano s trženjem vin.

O vinu:
Vanejina penina je cuvee, narejena po charmat metodi. Elegantna, harmonična in pitna penina je zeleno-rumene barve, nežni majhni mehurčki nosijo sadne arome jabolk, breskev in banan. V okusu je prijetna, uravnotežena, harmonična. Na jeziku zaznamo sadne arome z notami citrusov, ki nam spodbujajo tek. Ima prijeten maslen pookus.

ANDREJ ERZETIČ
Vina Erzetič
Vino: Sentio

Andrej Erzetič je že od malega rastel skupaj z vinsko trto, s strastjo do vina in želje do uspeha. Pri 25 letih je postal prevzemnik kmetije. Na srednji kmetijski šoli se je naučil osnov kmetijstva, na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici pa se je usmeril v vinarstvo. Želja po še več znanja ga je peljala v Luksemburg, kjer je opravljal prakso in pridobil nove izkušnje iz kletarjenja. Leta 2016 je predstavil svoje prvo vino in sicer penino Sentio letnik 2012. Danes vodi celotno klet in ima še kopico idej, naslednje leto namreč prihaja nova linija vin Erzetič, ki pa naj za zdaj ostane še skrivnost.

O vinu:
Penina je slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Odlikuje jo bogata pena in dolgotrajno sproščanje drobnih mehurčkov. Na nosu zaznamo bogastvo sadja z belim mesom (jabolka, hruške, breskve), pa tudi cvetoč pomladni travnik in ananas. V ustih nam sadno noto dopolnijo zaznave kruhove skorje in drobnega peciva. Uglajena kislina in zmeren odstotek neprevretih sladkorjev poudarjajo sadni značaj vina in se v pookusu prepletajo s prepričljivo mineralnostjo.

KLEMEN ČEHOVIN
Vina Čehovin
Vino: Penina pinela

Klemena Čehovina je za vinogradništvo in pridelavo vin navdušil oče. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, študij vinogradništva in vinarstva  pa je uspešno zaključil v Vipavi.  V vinarstvu vidi polno priložnosti, zato kot prihodnji mladi prevzemnik vinogradniške kmetije želi nadaljevati njen razvoj. Že lani se je s svojo Penino rose uvrstil med finaliste natečaja.

O vinu:
Penina pinela je zelo suha, pridelana po klasični metodi. V limonasto rumeni barvi se pnejo  neskončne verige mehurčkov. Cvetica je srednje izražena, prevladujejo sadne arome zelenega jabolka in citrusov. Okus je zelo sorten in igriv.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.