Finalisti v kategoriji belih vin so…

Finalisti v kategoriji belih vin so…

… Miha Povh, Simon Senekovič in Jakob Bizjak. Vsak iz svojega vinorodnega okoliša in svojo sorto vina. Čestitke!

SIMON SENEKOVIČ
Vinogradniška kmetija Senekovič
Vino: Sauvignon

Simon prihaja z vinogradniške kmetije Senekovič,  iz vinorodnega kraja Jakobski Dol v Mariborskem vinorodnem podokolišu. Navdušuje se nad novostmi v pridelavi in predelavi grozdja in zato redno spremlja najnovejša dogajanja. Leta 2016 se je že kot dijak skupaj s sošolcem udeležil  vinogradniškega tekmovanja v 11th EUROPEAN Wine championship v Švici, izkušnje pa si je nabiral tudi med prakso v Srednji sadjarski in vinogradniški šoli Silberberg v Avstriji in pri slovenskemu vinarju Danilu Steyerju (Hiša Dišečega Traminca).

Simon se je že pomeril v eni prejšnjih sezon natečaja, ko je skupaj s študentsko ekipo  Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, prejel nagrado za najbolj inovativni pristop v pridelavi vina.

O vinu:
Njegov Sauvignon je svetlo rumene barce z zelenkastim pridihom. Deluje živahno in sijoče. Takoj zaznamo odkritost znane sortne arome. Prijeten rastlinski značaj spremlja pestre okuse, ki so v ravnotežju z bogatim ekstraktom in aromatskim potencialom vina. Obstojnost arome se kaže v trajanju in kaže visoko kakovost vina.

JAKOB BIZJAK
Domačija Bizjak
Vino: Rebula

Jakob Bizjak, tudi lanski finalist natečaja, je svoje znanje pridobival na Biotehniški šoli, kjer je v sklopu projektne naloge pripravil njihovo prepoznavno penino iz rebule. Ker ga je že od malih nog veselilo delo v vinarstvu, se je vpisal na Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo. Svoje znanje je še dodatno obogatil z opravljenim tečajem za sommeliera 1. stopnje in tečajem WSET 2. stopnje. Vse pridobljeno znanje že sedem let pridno uporablja na domači kmetiji. Prihodnost domačije si želi graditi predvsem na rebuli, saj je ta sinonim Goriških Brd in tako odsev briške zemlje ter ponos regije.

O vinu:
Jakobova rebula je sveža, mineralna in elegantna. Zaznamuje jo nežno rumena barva z zelenimi odtenki. Čudovit preplet arom akacije, citrusov in zelenega jabolka se nadaljuje v začetku zelo citrusnem in svežem okusi, ki se kasneje nadgradi z okusom zrelega belega sadja in cedre. Pookus je trajen in dolg.

MIHA POVH
Vina Povh
Vino: Sivi pinot

Miha Povh prihaja iz vasi Goče, postavljene na gričih med Vipavsko dolino in Krasom. Že od malega je bil močno vpet v kmetijo. Kljub temu, da je bilo vino njegova strast že tedaj, je za srednjo šolo izbral gimnazijo, na fakulteti pa se je posvetil zgodovini. Vedel je, da bo po zaključku študija oče prepustil velik delež odgovornosti na domači kmetiji. Sedaj že tretje leto skupaj z očetom in bratom uspešno pišejo zgodbo vin Povh. Njegovo vodilo pri ustvarjanju je dodana vrednost izdelka, saj pravi, da »več energije vložiš, več jo dobiš nazaj«.

O vinu:
Mihov Sivi pinot je polnega okusa, ki je ob enem eleganten, trajen, bogat na ekstraktu in sladko zaokrožen. Rjavkasto oranžni odtenki se spajajo z vonjem suhega sadja in medu.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.