FINALISTI 2021 MED RDEČIMI VINI

FINALISTI 2021 MED RDEČIMI VINI

ANDREJ ERZETIČ (Vina Erzetič)
Vino: cabernet sauvignon

O finalistu (in super finalistu): Andrej Erzetič je že od malega rastel skupaj z vinsko trto, s strastjo do vina in želje do uspeha. Na srednji kmetijski šoli se je naučil osnov kmetijstva, na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici pa se je usmeril v vinarstvo. Želja po še več znanja ga je peljala v Luksemburg, kjer je opravljal prakso in pridobil nove izkušnje iz kletarjenja. Leta 2016 je predstavil svoje prvo vino in sicer penino Sentio letnik 2012. Pri 25 letih je postal prevzemnik kmetije. Danes vodi celotno klet in ima še kopico idej. Andrej Erzetič nosi laskavi naslov Mladi vinar Slovenije 2020, letos pa se z uvrstitvijo med super finaliste poteguje za še en naslov absolutnega zmagovalca.

O vinu: Cabernet sauvignon  je živahne rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Srage nakazujejo svežino, ki jo še toliko bolj odločno napoveduje izjemno sadna cvetica. Prevladujejo zaznave poznih, črnih češenj in drobnih gozdnih sadežev, še zlasti maline, med katera se pomešajo prijetne zeliščno-začimbne note (janež, rdeči poper, cimet, vanilja). Na okusu je izrazito suho in prijetno mineralno, slano. Okus potrdi pričakovanja, ki jih je sprožila cvetica, še posebej pa nas razveseli uravnoteženost alkohola, kislin in taninov.

ŠPELA ŠTOKELJ (Posestvo Štokelj)
Vino: Rubis

O finalistki: Špela se je po uspešno zaključeni gimnaziji odločila za študij krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti na Univerzi v Ljubljani in ga leta 2010 uspešno zaključila.  Večino svojega časa posveča delu na domačem vinogradniškem posestvu, kar je del njenega vsakdana in pravzaprav način življenja, saj je že od majhnega povezana z družinsko tradicijo pridelave vina. V letu 2014 je opravljala poslanstvo 18. Vinske kraljice Slovenije, pri čemer je skozi srečanja s številnimi vinarji iz celotne vinorodne dežele Slovenije pridobila vpogled v panogo in veliko znanja o vinogradništvu ter tako še bolj poglobila svoje spoštovanje do vinogradniške tradicije in panoge same. V letu 2017 je postala mlada prevzemnica kmetije in se tako v zadnjem letu še bolj aktivno ukvarja  z vsemi področji življenja in dela na domačem posestvu. V prihodnosti si želi pridobiti več znanja s področja vinarstva in vinogradništva ter nadaljevati in razvijati tradicijo pridelave vina na družinskem posestvu.

O vinu: Privlačna nasprotja žametnega merlota in živahne barbere so ujeta v harmonično zvrst. S svežino in sadnostjo ponosno izraža naravne danosti Vipavske doline.

GAŠPER BUŽINEL (Aleksander vina)
Vino: cabernet sauvignon

O finalistu: Gašper prihaja iz Medane. Obdelave vinske trte, pridelave grozdja in vina se je učil od očeta Aleksandra in strica Mirana. Njegov življenjski cilj je nadaljevati dediščino ki jo je začel njegov dedek. Želi si delati elegantna sveža vina v barik sodih, ki izražajo edinstven terroir Goriških brd.

O vinu: Cabernet sauvignon zaznamuje intenzivna rubinasta barva z viola odtenki. V vonju je zelo sladko, spominja pa predvsem na grozno jagodičevje. Po okusu je koncentrirano, strukturno in harmonično, tanini so mehki in sladijo.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.