FINALISTI 2021 MED BELIMI VINI

FINALISTI 2021 MED BELIMI VINI

JAKOB BIZJAK (Domačija Bizjak)
Vino: chardonnay

O finalistu (in super finalistu): Jakob Bizjak je odraščal na kmetiji, kjer sta bili glavni dejavnosti vinogradništvo in sadjarstvo, zato je že kot otrok pomagal v vinogradu. Praktično znanje iz kmetije je nadgradil še s šolanjem na srednji šoli, smer kmetijsko-podjetniški tehnik. V 4. letniku srednje šole je pripravil zaključno nalogo, pri kateri je na kmetiji prvič pridelal penino, to pa je preraslo v nadaljnjo pridelavo penine na domačiji. Po zaključku srednje šole je šolanje nadaljeval na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi. Znanje je še dodatno obogatil z opravljenim tečajem za sommelier 1. stopnje in tečajem WSET 2. stopnje. Sam pravi, da čeprav je delo na kmetiji včasih naporno, pa nagrade, ki jih prejemajo za svoja vina in vse njihove zadovoljne stranke, poplačajo ves trud.

O vinu: Chardonnay je krepak, saden in eleganten. V njem se prepletajo svetlo rumene barve in zeleni odtenki, po vonju pa spominja na aromo belega cvetja, banane in ananasa, ki se lepo dopolnjuje z vonjem rdečih jabolk. Pri okusu prevladuje izrazita aroma tropskega sadja, sledi poln, strukturen, saden, svež okus, kateremu sledi tipična mineralnost in trajen pookus.

GREGOR BIZJAK (Domačija Bizjak)
Vino: sivi pinot

O finalistu: Gregor Bizjak je odraščal na kmetiji in se tekom odraščanja preizkušal v vseh pomembnih opravilih v sadjarstvu in vinogradništvu ter s tem pridobival nova znanja. Študij je zaključil na Biotehniški fakulteti, v visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje Kmetijstvo – agronomija in hortikultura. Danes je zaposlen na domači kmetiji. Sodelovanje na natečaju zanj in za kmetijo pomeni enkratno poslovno priložnost za širitev trga in spodbudo za iskanje novih priložnosti, ki so še kako potrebna pri mladih vinarjih.

O vinu: Sivi pinot je nežen, bogat in eleganten, z značilno slamnato rumena barva z bakrenim odsevom. V vonju prevladuje izrazita sadnost, v kateri zaznamo predvsem arome koščičarjev kot so bela breskev, nektarina in marelic. Okus je bogat, žameten, prepletata se breskev in marelica, s kremoznim trajnim pookusom.

KLEMEN ČEHOVIN (Vina Čehovin)

Vino: sauvignon

O finalistu: Klemen Čehovin je star 29 let in je po poklicu kmetijsko-podjetniški tehnik. Šolanje je nadaljeval na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi. Zaposlen je v zasebni enološki trgovini, ki se ukvarja z analizami vina, preostanek časa pa namenim delu na svoji kmetiji.

O vinu: Sauvignon je stalnica njihovega posestva, ki nikoli ne razočara z aromo in svežino. Vino je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki. Ima zelo zapeljiv vonj po tropskem sadju, pokošeni travi in bezgu. Okus je zelo harmoničen, poln in svež, z značilno aromo.

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.